26 Ιούνιος 2017, 11:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2017, 11:15

Θεσσαλονίκη, μια απέραντη χωματερή

  • Θεσσαλονίκη, μια απέραντη χωματερή
    (Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών σχεδόν σε κάθε γωνία της πόλης σε συνδυασμό με την αποπνικτική ζέστη έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο «κοκτέιλ».

Ιδίως στο κέντρο της πόλης η μυρωδιά από τα σκουπίδια είναι ανυπόφορη, αλλά και η όλη εικόνα αποκαρδιωτική.

Στην Καμάρα, στη Ροτόντα, καθώς και δίπλα σε άλλα μνημεία, τουρίστες φωτογραφίζονται μαζί με τεράστιους όγκους σκουπιδιών και κάνουν σλάλομ για να προσεγγίσουν τους αρχαιολογικούς χώρους. Σκυλιά έχουν σκίσει σακούλες απορριμμάτων για να βρουν τροφή, με αποτέλεσμα σκουπίδια να βρίσκονται πεταμένα στους δρόμους, ενώ παιδάκια αναγκάζονται να παίζουν σε παιδικές χαρές σε ελάχιστη απόσταση από «βουνά» απορριμμάτων. Ίδια είναι η εικόνα και σε γειτονιές εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλους δήμους της πόλης όπου υπάρχουν στενά αδιάβατα.

Την ίδια στιγμή οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας στους ΟΤΑ φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις καταλήψεις των αμαξοστασίων, μετά και την απόρριψη από την πλευρά τους της πρότασης Σκουρλέτη αφού θεωρήθηκε ότι δεν τους διασφαλίζει.

Δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε ολιγοήμερες συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να καθαρίσουν τις πόλεις τους από τα σκουπίδια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Δεν πάμε για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αποτέλεσμα τις απόφασης Μπουτάρη ήταν να προκληθούν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συμβασιούχων οι οποίοι εκτός απροόπτου θα κάνουν παρέμβαση διαμαρτυρίας στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο στις 16:00, χωρίς να αποκλείεται να προχωρήσουν και νωρίτερα σε δυναμικότερες αντιδράσεις.