24 Ιούνιος 2017, 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2017, 09:08

Οριστικά παραχωρητήρια σε 36.000 οικιστές του πρώην ΟΕΚ

  • Οριστικά παραχωρητήρια σε 36.000 οικιστές του πρώην ΟΕΚ
    Εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασιλική Πασχάλη)

Στην έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων για 36.000 οικιστές του πρώην ΟΕΚ, με την ταυτόχρονη ρύθμιση της αποπληρωμής των οφειλών τους σε 151 οικισμούς εργατικών κατοικιών σε όλη τη χώρα προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου από τη Φλώρινα.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του εργατικού κέντρου της πόλης, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην Ενιαία Μειωμένη Τιμή Μονάδας Παραχώρησης Κατοικιών για όλους τους Οικισμούς της χώρας, που ορίζεται στα 304,41 ευρώ/τμ , στην ελάφρυνση της μηνιαίας καταβολής καθώς και στην αύξηση του αριθμού των δόσεων που φθάνουν στις 360.

«Με τη ρύθμιση που κάνουμε, θα λύσουμε μια εκκρεμότητα των τελευταίων 25 ετών που ταλανίζει 36.000 ανθρώπους και τους υποχρεώνει να ζούνε σε καθεστώς ανασφάλειας» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Εάν κάποιοι από τους οικιστές ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν προβλεφθεί εκπτωτικές ρυθμίσεις όπως: έκπτωση 50% στους πολύτεκνους, έκπτωση 20% για τους συνταξιούχους, τους χήρους/χήρες με προστατευόμενο μέλος, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες με μέλος ΑμΕΑ, καθώς και όσους έχουν αναπηρία μεγαλύτερη του 67% και οικογένειες με 3-4 προστατευόμενα παιδιά. Εφόσον επανακαθοριστεί η νέα οφειλή του οικιστή προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις γρήγορης αποπληρωμής, που ανάλογα με την χρονική διάρκεια ξεκινούν από 20% και φθάνουν στο 50% της οφειλής.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, «οι αιτήσεις από τους οικιστές θα αρχίσουν από τις 30 Ιουλίου, θα έχουν διάρκεια ενός μήνα» και θα γίνουν ηλεκτρονικά από την ειδική φόρμα που θα υπάρχει στην σελίδα του οργανισμού. Μετά από ένα μήνα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία όπου ο κάθε οικιστής θα γνωρίζει το νέο ποσό της οφειλής του και ανάλογα με την κατηγορία στις οποία εκπίπτει μπορεί να κάνει χρήση και των εκπτωτικών δυνατοτήτων που προσφέρονται ως κίνητρο για την ταχύτερη αποπληρωμή της οφειλής.