22 Ιούνιος 2017, 16:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2017, 18:15

Καταδικάστηκε ο δράστης που προκάλεσε φθορά στο μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά

  • Καταδικάστηκε ο δράστης που προκάλεσε φθορά στο μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά
    Η βρύση, ένα από τα χαρακτηριστικά του «Πυρρίχιου Πετάγματος» (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε, χθες, στο Α΄ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ο κατηγορούμενος που αφαίρεσε τμήματα (ελατήρια) από το μνημείο «Πυρρίχιο Πέταγμα», που είναι αφιερωμένο στους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά. Ο κατηγορούμενος δήλωσε μεταμέλεια για την πράξη του, ενώ στη δίκη βρισκόταν και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Πειραιά.

Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία Αλεξάνδρας, στο Πασαλιμάνι, και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 21 Μαΐου με κάθε επισημότητα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μετά την απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε: «Οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης ο υπεύθυνος για τη βεβήλωση του Μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αλεξάνδρας. Εύχομαι να μην υπάρξουν στο μέλλον παρόμοιες πράξεις, οι οποίες αποτελούν ντροπή και ασέβεια στην ιστορία και στον πολιτισμό μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα έχουν την τιμωρία που τους αρμόζει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική Δικαιοσύνη και να καλέσω γι’ ακόμα μια φορά τους δημότες να καταγγέλλουν χωρίς φόβο τέτοιου είδους φαινόμενα. Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ώστε να μπει ένα τέλος στα φαινόμενα βανδαλισμού, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν ανεξήγητα το τελευταίο διάστημα. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τη δημόσια περιουσία, γιατί είναι περιουσία του κάθε δημότη».

Να σημειωθεί ότι ο 32χρονος κατηγορούμενος συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιουνίου από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο.