22 Ιούνιος 2017, 08:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2017, 08:19

Ελληνική γλώσσα, ιστορία και λογοτεχνία μπαίνουν στα σχολεία του Βελγίου

  • Ελληνική γλώσσα, ιστορία και λογοτεχνία μπαίνουν στα σχολεία του Βελγίου
    Το European School of Brussels (φωτ.: internationalschoolsinbrussels.com)

Την Πέμπτη (15/6), στις Βρυξέλλες, υπογράφηκε από τον υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Ζουράρι και την υπουργό Παιδείας της Γαλλόφωνης Κοινότητας Marie-Martine Schyns η Χάρτα Συνεργασίας «Εισαγωγή σε Γλώσσα και Πολιτισμό», ένα πρόγραμμα διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στη Γαλλόφωνη Κοινότητα του Βελγίου και την Ελληνική Δημοκρατία.

Η Χάρτα προβλέπει την εισαγωγή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και λογοτεχνίας στις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βελγίου.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από Έλληνες εκπαιδευτικούς του Συντονιστικού Γραφείου Βρυξελλών. Στη ίδια συνάντηση προτάθηκε από την συντονίστρια Βρυξελλών Μυρσίνη Ρουμελιώτου και έγινε δεκτή από την υπουργό Marie-Martine Schyns, η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας ως τρίτης γλώσσας επιλογής στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Οι μαθητές του βελγικού Λυκείου θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουν τα νέα ελληνικά ως επίσημα διδασκόμενη γλώσσα στο πρόγραμμα σπουδών τους.


(Φωτ.: minedu.gov.gr)

Στη συνέχεια της ίδιας μέρας ο υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο Βρυξελλών όπου συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς και κατόπιν το Συντονιστικό Γραφείο Βρυξελλών όπου ενημερώθηκε για θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Συναντήθηκε και με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ελληνικού σχολείου Βρυξελλών και συζήτησε μαζί τους.

Την Παρασκευή (16/6) ο Κ. Ζουράρις επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα στην έδρα της Μητρόπολης στις Βρυξέλλες όπου ενημερώθηκε για την ορθόδοξη παρουσία στις χώρες της Μπενελούξ και την πνευματική ζωή των Ελλήνων της ορθόδοξης διασποράς. Επίσης ενημερώθηκε για το κτήριο του ελληνικού σχολείου Βρυξελλών, δωρεά της οικογένειας Κεστεκίδη στη Μητρόπολη Βελγίου, η οποία με τη σειρά της το διαθέτει για τη στέγαση του σχολείου.


(Φωτ.: minedu.gov.gr)

Η παραμονή του υφυπουργού Παιδείας στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο τρίτο ευρωπαϊκό σχολείο Βρυξελλών, όπου λειτουργεί ελληνικό τμήμα.