22 Ιούνιος 2017, 13:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2017, 12:44

Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος – Η συλλογή περιέχει σπάνια εκθέματα από όλον τον κόσμο (φωτο)

  • Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος – Η συλλογή περιέχει σπάνια εκθέματα από όλον τον κόσμο (φωτο)
    Το ζεύγος Τελίδη με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη εγκαινιάζουν το Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος (φωτ.: Πάνος Ευστρατίου)
  • Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος – Η συλλογή περιέχει σπάνια εκθέματα από όλον τον κόσμο (φωτο)
    Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του μουσείου (φωτ.: Πάνος Ευστρατίου)
  • Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος – Η συλλογή περιέχει σπάνια εκθέματα από όλον τον κόσμο (φωτο)
    Άποψη του χώρου και του κόσμου στο μουσείο (φωτ.: Πάνος Ευστρατίου)

Εκατοντάδες σπάνια εκθέματα από διάφορα σημεία του κόσμου –ανάμεσά τους μια ζώνη με σμάλτο από τον Πόντο, ένα ιστορικό κεραμικό πιάτο από την Κιουτάχεια και ένα παλιό άροτρο από το Πανόραμα– εμπλουτίζουν τη λαογραφική και εθνολογική έκθεση του νέου Λαογραφικού Μουσείου Πανοράματος (πρώην Πνευματικό Κέντρο Πανοράματος) στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, που εγκαινιάστηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου. Ένα μουσείο που δημιουργήθηκε χάρη στην ευαισθησία των Πανοραμιτών Αφροδίτης και Νίκου Τελίδη.

Συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους διάφορα αντικείμενα από τον Πόντο, τη Νότια Ρωσία, τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, αλλά και το Πανόραμα, και τα παραχώρησαν για τη δημιουργία του μουσείου.

Το «έργο μιας ολόκληρης ζωής», όπως αποκάλεσαν τα 732 εκθέματα οι δωρητές, κόστισε 120.000 ευρώ στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, ο οποίος αναμόρφωσε πλήρως το χώρο του μουσείου. Από πλευράς του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στο ζεύγος Τελίδη για την πολύτιμη συνεισφορά τους.


Το νέο Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος

«Ένας Βρετανός ιστορικός είπε πως ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, και όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι και όχι ένα λιμάνι. Αυτό το ταξίδι στηρίζει ο δήμος μας και όλοι όσοι πιστεύουμε στη μεγάλη αξία και τη δύναμη του πολιτισμού: δημιουργώντας κυψέλες πολιτισμού παντού. Σήμερα παραδίδουμε έναν ακόμη σημαντικό χώρο πολιτισμού στους συνδημότες μας, όπως είναι το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, το πρώτο στην ιστορία του Πανοράματος. Είμαστε υπερήφανοι που ανάμεσά μας υπάρχουν δημότες με ευαισθησίες, μεράκι και διάθεση για προσφορά, όπως ο Νίκος και η Αφροδίτη Τελίδη τους οποίους δημόσια ευχαριστώ», είπε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εγκαινιάζοντας το Λαογραφικό Μουσείο.


Η συγκινητική στιγμή που ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη απονέμει τιμητική πλακέτα στο ζεύγος Τελίδη

Στην τελετή παρευρέθηκαν και μίλησαν ο καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης και ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Αϊβαλιώτης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Σωκράτης Δωρής καθώς και οι δύο δωρητές.

Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι από την Τρίτη έως Κυριακή 9:00-14:00 και 17:00-21:00, ενώ τη Δευτέρα είναι κλειστό. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310-343086.

  • Φωτογραφίες: Πάνος Ευστρατίου.