21 Ιούνιος 2017, 13:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2017, 12:51

Έγινε πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε δημόσιο νοσοκομείο

  • Έγινε πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε δημόσιο νοσοκομείο
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Mike DuBose)

Στο Ιπποκράτειο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενή με ανεπάρκεια μιτροειδούς με πολλές συννοσηρότητες. Έως τώρα η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας γινόταν με μηχανική ή βιοπροσθετική βαλβίδα μόνο χειρουργικά με επέμβαση ανοικτής καρδιάς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου, τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί η διαδερμική εμφύτευση της βιοπροσθετικής βαλβίδας σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Η καινοτομία αφορά δύο ενότητες: Την πρώτη επιτυχή διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας από τους θεράποντες ιατρούς, και το συντονισμό της Ομάδας Καρδιάς σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο. Έτσι δίνεται μια ακόμα δυνατότητα στον δημόσιο τομέα για να αντιμετωπισθούν επιτυχώς ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς που πληρούν ορισμένα κριτήρια», σημειώνεται.

Η επέμβαση έγινε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, διευθυντής της οποίας είναι ο καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης, σε συνεργασία με την Α’ Καρδιοχειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου που διευθύνει ο συντονιστής διευθυντής Κώστας Τριανταφύλλου.

Υπεύθυνος για το επεμβατικό σκέλος ήταν ο Κώστας Τούτουζας μαζί με τον Γιώργο Λάτσιο, για το χειρουργικό σκέλος ο Βασίλης Λόζος, και για το απεικονιστικό σκέλος υπεύθυνη η Κωνσταντίνα Αγγέλη μαζί με τη Μαρία Δρακοπούλου. Αναισθησιολόγος ήταν ο Ιωάννης Τόλιος. Υπεύθυνος νοσηλευτής ήταν ο Νίκος Κουφάκης.

Η πρώτη χειρουργική αντικατάσταση στην Ελλάδα έγινε το 1962, η πρώτη σημαντική δημοσίευση για τη λειτουργία της μιτροειδούς το 1978 και η πρώτη διαδερμική ανάδρομη βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς το 1990.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ.