19 Ιούνιος 2017, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2017, 23:25

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από περισσότερο ύπνο

  • Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από περισσότερο ύπνο

Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ντιουκ (Duke University) της Βόρειας Καρολίνας, η ικανότητα των γυναικών να φέρνουν εις πέρας πολλαπλές δραστηριότητες παράλληλα κατά τη διάρκεια της ημέρας κουράζει περισσότερο τον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση από τους άνδρες.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον κλινικό ψυχολόγο Michael Breus, βρήκαν ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ τείνουν να πάσχουν από κατάθλιψη ή να είναι υπερβολικά νευρικές.

«Βρήκαμε ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη κατάθλιψη, περισσότερο θυμό και ότι είναι πιο εχθρικές το πρωί» ανέφερες ο Breus στους δημοσιογράφους. Και σημείωσε ότι οι άνδρες δεν παρουσιάζουν ανάλογα συμπτώματα λόγω έλλειψης ύπνου.

«Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο φλοιός του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη διαδικασία της σκέψης, τη μνήμη και τη γλώσσα αποσυνδέεται από τις αισθήσεις και μπαίνει σε φάση αποκατάστασης. Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς τον εγκέφαλό του κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο χρόνο αποκατάστασης, δηλαδή ύπνο, χρειάζεται τη νύχτα. Οι γυναίκες τείνουν να επιδίδονται σε πολλαπλές δραστηριότητες ταυτόχρονα στη διάρκεια της μέρας και γι’ αυτό το λόγο φαίνεται ότι χρειάζονται περισσότερο ύπνο.

Οι ειδικοί μάλιστα συμβουλεύουν τις γυναίκες που έχουν έλλειψη ύπνου να «παίρνουν» έναν υπνάκο των 25-90 λεπτών το μεσημέρι, καθώς παραπάνω ύπνος μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.