19 Ιούνιος 2017, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2017, 16:22

Συμπόσιο για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Αμφίπολης

  • Συμπόσιο για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Αμφίπολης
    Τζήκας, Πατουλίδου, Γαρούφας, Κόλλια-Τσαρουχά και δύο μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

H κατάθεση προτάσεων από πανεπιστημιακούς, αλλά και από κατοίκους και φορείς της περιοχής προκειμένου να προβληθεί και να αξιοποιηθεί τουριστικά η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, αποτελεί το βασικό στόχο του 1ου Τουριστικού Συμποσίου Δυτικού Παγγαίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φυλής, η οποία αγκαλιάστηκε από τα υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια και άλλους φορείς.

Στόχος να μετατραπεί η Αμφίπολη, με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις φυσικές ομορφιές (Αλιστράτη, Στρυμόνα και Αγγίτη, Παγγαίο κτλ.), σε προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας που θα φιλοξενεί τουρίστες για παραπάνω από μία μέρα.

«Παράλληλα θέλουμε να ασκηθεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση ώστε να ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές εργασίες στο λόφο Καστά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Από το 2014, που ήρθαν στο φως τα αρχαιολογικά ευρήματα στο λόφο Καστά, την περιοχή της Αμφίπολης επισκέπτονται περίπου 30.000-35.000 άτομα το χρόνο, ενώ το σπήλαιο Αλιστράτης περίπου 40.000 άτομα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συμποσίου, Δημήτρης Γαρούφας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το θέμα.


Το σπήλαιο της Αλιστράτης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Υπουργείο Πολιτισμού / Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου)

Από την πλευρά της η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τόνισε ότι «κακώς μέχρι στιγμής λόγω παραλείψεων, μη συντονισμένων κινήσεων, αλλά και κακής συνεννόησης μεταξύ των παραγόντων, δεν δόθηκε η δέουσα προβολή στην περιοχή της Αμφίπολης», και σημείωσε ότι από το πρόγραμμα INTERREG εξοικονομούνται 1,5 εκατ. ευρώ για την τουριστική ανάπτυξή της.

Τόσο η Μ. Κόλλια-Τσαρουχά όσο και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, αλλά και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Hellexpo Τάσος Τζήκας, εξήραν το γεγονός ότι η πρωτοβουλία ενεργών πολιτών οδήγησε στη διοργάνωση του συμποσίου.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν υποδομές στην περιοχή και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε διαδικασία ανάπτυξης της Αμφίπολης και από το ΕΣΠΑ θα διοχετευθούν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν γρηγορότερα και ο χώρος να γίνει επισκέψιμος.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου
Το 1ο Τουριστικό Συμπόσιο Δυτικού Παγγαίου θα είναι τριήμερο και θα ξεκινήσει την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης, με την επίσημη τελετή έναρξης και καλλιτεχνική βραδιά με παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο 1 Ιουλίου στις 10:15, στο αμφιθέατρο Γυμνασίου Πρώτης Σερρών, με συνεδρίες στρογγυλών τραπεζών, όπου ειδικοί θα μιλήσουν για τους τρόπους προβολής της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, της λαογραφίας της και των τοπικών προϊόντων της. 

Στις 17:00, στον ίδιο χώρο, θα συζητηθούν διεξοδικότερα οι όποιες προτάσεις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Την Κυριακή 2 Ιουλίου, από τις 9:00 έως τις 22:00, στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Πρώτης Σερρών, θα παρουσιαστεί έκθεση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών και θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις, ενώ στις 12:00 της ίδιας μέρας, στην κεντρική πλατεία Νέας Φυλής θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του Συμποσίου.