19 Ιούνιος 2017, 14:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2017, 15:05

Τσίπρας προς Γιλντιρίμ: Η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί

  • Τσίπρας προς Γιλντιρίμ: Η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν επί τάπητος στο τετ α τετ Τσίπρα-Γιλντιρίμ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, καθώς, όπως είπε, η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν.

«Από το περασμένο φθινόπωρο έως τον προηγούμενο μήνα οι παραβιάσεις καθώς και υπερπτήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμα, τόνισε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί, και υπογράμμισε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό προσωπικό των δύο χωρών, όπως και οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία. «Συμφωνήσαμε να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η Ελλάδα τη στηρίζει σταθερά, «και επειδή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων στη γειτονιά μας», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, δεδομένης και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας.

«Εργαζόμαστε προκειμένου η “Γενεύη 2” να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τη νέα διάσκεψη που θα γίνει στις 28 Ιουνίου. «Στην Τουρκία λέμε ότι τελειώνει η ζωή, αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίξουμε δρόμους», είπε από τη μεριά του ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τους 8 αξιωματικούς που δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο και δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία, επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, και ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη. «Θα θέλαμε να εκδοθούν από την Ελλάδα. Σεβόμαστε τη δικαστική απόφαση, αλλά δεν θέλουμε οι πραξικοπηματίες να κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.