19 Ιούνιος 2017, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2017, 14:16

Λούκα Κατσέλη: Τα capital controls θα μπορούσαν να αρθούν και σήμερα

  • Λούκα Κατσέλη: Τα capital controls θα μπορούσαν να αρθούν και σήμερα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Εύη Φυλακτού)

«Πράσινο φως» για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα μπορούσε να δοθεί και σήμερα, σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

Όμως όπως δήλωσε στον RealFM «άλλο λογική και άλλο πολιτική μέσα σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο μιας ΕΚΤ».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε βλέπει να χαλαρώνουν τα capital controls και να αίρονται είπε πως «Δεν νομίζω ότι αποτελούν περιορισμό.  Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήθελε πρώτα να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και να υπάρξουν και εχέγγυα βιωσιμότητας του χρέους προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου. Προσωπικά πιστεύω ότι οι προϋποθέσεις αυτές έχουν ολοκληρωθεί, άρα ήλπιζα ότι αυτό θα δώσει κίνητρο στην ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως. Αλλά, όπως ξέρετε, άλλο η λογική και άλλο η πολιτική μέσα σε ένα διοικητικό συμβούλιο μιας ΕΚΤ».

Όσο για το εάν θα αρθούν το 2018, η Λούκα Κατσέλη είπε πως «πιστεύω ό,τι θα μπορούσαν και σήμερα. Δεν το φοβάμαι, μάλιστα όταν ακόμη ήμουν στο τιμόνι της Εθνικής, σε συνομιλία με την τρόικα είχαμε μιλήσει ανοιχτά για το θέμα.»