19 Ιούνιος 2017, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2017, 13:40

Σκηνές Αποκάλυψης από τη φωτιά στην Πορτογαλία: Πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους

  • Σκηνές Αποκάλυψης από τη φωτιά στην Πορτογαλία: Πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους
    (Φωτ.: EPA / Paulo Cunha)
  • Σκηνές Αποκάλυψης από τη φωτιά στην Πορτογαλία: Πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους
    (Φωτ.: EPA / Paulo Cunha)
  • Σκηνές Αποκάλυψης από τη φωτιά στην Πορτογαλία: Πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους
    (Φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Ασύλληπτου μεγέθους είναι η καταστροφή στη Λεϊρία, στο κέντρο της Πορτογαλίας σε μια απομονωμένη δασική περιοχή όπου εξακολουθεί να μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 62 νεκροί και άλλοι τόσοι τραυματίες· οι περισσότεροι βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στα αυτοκίνητά τους στην εθνική οδό 236 που ενώνει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με την Καστανιέιρα ντε Πέρα.

Από τους τραυματίες οι πέντε (ένα παιδί και τέσσερις πυροσβέστες) βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι Αρχές δεν αποκλείουν να βρουν και άλλα θύματα στα χωριά που περικυκλώθηκαν από τη φωτιά.

«Ήταν πραγματικά μια κόλαση. Νόμισα πως είχε έρθει το τέλος του κόσμου. Πίστεψα ότι δεν θα τα κατάφερνα να γλιτώσω», δήλωσε στην πορτογαλική τηλεόραση η Μαρία ντε Φατίμα Νούνες. Η 62χρονη Ιζαμπέλ Φερέιρα περιέγραψε ότι μια συνάδελφος της έχασε τη μητέρα και την 4χρονη κόρη της καθώς δεν μπόρεσε να τις βγάλει από τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου.

Σοροί βρέθηκαν και σε σπίτια απομακρυσμένων περιοχών. Πολλοί αρνούνται να τα εγκαταλείψουν και μάχονται μόνοι τους με τις φλόγες για περισσότερες από 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ενώ ο υδράργυρος έχει σημειώσει μικρή πτώση, οι εστίες περιορίστηκαν στις 35. Το μέτωπο της πυρκαγιάς επεκτείνεται στις γειτονικές περιοχές Καστέλο Μπράνκου και Κοΐμπρα.


(Φωτ.: EPA / Paulo Novais)

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος. «Δυστυχώς αυτή φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε δασικές πυρκαγιές», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Για ένα αίσθημα αδικίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας, τονίζοντας ότι επλήγησαν οι Πορτογάλοι για τους οποίους δεν μιλάμε πολύ, «μιας απομονωμένης αγροτικής περιοχής».

Στην κατάσβεση συμμετέχουν πάνω από 1.000 πυροσβέστες ενώ ευρωπαϊκά κράτη έσπευσαν να στείλουν βοήθεια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που ενεργοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Λισαβόνας.

Στην Πορτογαλία το σαββατοκύριακο επικρατούσαν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Οι Αρχές τείνουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο εμπρησμού και εκτιμούν ότι οι φωτιές ήταν το αποτέλεσμα των λεγόμενων ξηρών καταιγίδων: Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται όταν τα σύννεφα είναι ψηλά και η βροχή εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Στο έδαφος, όμως, φτάνουν οι κεραυνοί οι οποίοι λειτουργούν όπως ένα σπίρτο σε στεγνό χώμα.