19 Ιούνιος 2017, 11:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2017, 11:11

Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης πετά την μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας

  • Αναστασιάδης: Ενότητα και επαγρύπνηση στη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό
    Ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Κυπριακής Δημοκρατίας)

Διπλωματικός πυρετός για το Κυπριακό αυτή την εβδομάδα σε Λευκωσία αλλά και στη Αθήνα όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, θέλει να στείλει την μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας καλώντας τη να δείξει τις ανάλογες προθέσεις καλής θέλησης στα ζωτικής σημασίας ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στις 28 Ιουνίου στην Ελβετία, αυτή τη φορά σε διαφορετικό θέρετρο, στο Κρανς-Μοντανά, θα πραγματοποιηθεί νέα διεθνής διάσκεψη.

«Οι συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οφείλουν να εδράζονται στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων Σπηλιών-Κουρδάλων. Ακόμα τόνισε ότι και για το θέμα των στρατευμάτων και για το θέμα των εδαφικών προσαρμογών, όλα εξαρτώνται από τη βούληση της Τουρκίας.

Πρόσφατα η τουρκοκυπριακή πλευρά κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή ότι η θέση για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. «Δεν είναι δυνατό να θέτει όρους και προϋποθέσεις, και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη φάση πριν από τη διάσκεψη», σχολίασε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα του παραθέσουν τις απόψεις τους για τις εξελίξεις.