18 Ιούνιος 2017, 16:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2017, 18:39

Ποιο όνομα αναμένεται να προτείνει η Αθήνα για την πΓΔΜ

  • Ποιο όνομα αναμένεται να προτείνει η Αθήνα για την πΓΔΜ
    Από την πρόσφατη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη» αναμένεται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την πΓΔΜ, σύμφωνα με την Real News, εκτιμώντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποκλείει τα αλυτρωτικά αιτήματα της γειτονικής χώρας. Ως εναλλακτική πρόταση επανήλθε και το «Δημοκρατία των Σκοπίων», το οποίο η γειτονική χώρα έχει αποκλείσει στο παρελθόν.

Στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού ΥΠΕΞ με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμενοποίηση του ονόματος.

Παρ' όλα αυτά, είναι σε γνώση και της ηγεσίας των Σκοπίων και του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί και τις δύο χώρες.

Όπως αναφέρει το άρθρο, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα του ονόματος θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς το Βερολίνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, την στιγμή μάλιστα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει δυνάμεις για να τις μεταφέρει στον αραβικό κόσμο. Εξάλλου, το κύριο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ.

Συναινετικός Ντιμιτρόφ
Εντός του κλίματος που διαμορφώνεται φαίνεται ότι εντάσσεται και η συνέντευξη του Σκοπιανού ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Βήμα της Κυριακής. Ο επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας εμφανίστηκε έτοιμος και αποφασισμένος να εισέλθει στα βαθιά, με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, λύνοντας το πρόβλημα της ονομασίας με την Ελλάδα και διαμορφώνοντας σχέσεις καλής και σταθερής γειτονίας.

Στη συνέντευξή του, εκτίμησε επίσης ότι η μακρόχρονη αναμονή επέτρεψε την ανάπτυξη άλλων αφηγημάτων στη χώρα του, με αποτέλεσμα αυτή να εισέλθει στην πολιτική αστάθεια. Αναγνώρισε δε ότι έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, επισημαίνοντας την ύπαρξη πλέον της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Ενδιάμεση Συμφωνία και θεωρώντας ότι μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Το τοπίο πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη διάρκεια της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην πΓΔΜ, στα τέλη Αυγούστου.