18 Ιούνιος 2017, 13:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2017, 12:36

25η η Ελλάδα στις συνθήκες διαβίωσης που προσφέρει στα παιδιά

  • Δωρεάν έλεγχος για εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά
    (Φωτ.: ert.gr)

Η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Ισλανδία βρίσκονται πρώτες στον κατάλογο των ανεπτυγμένων χωρών που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες προόδους συνολικά στο θέμα της ευημερίας των παιδιών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση, σύμφωνα με έκθεση της Unicef που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Σάββατο.

Συνολικά η Unicef ερεύνησε την κατάσταση των παιδιών σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, τη διατροφή, την υγεία, τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες σε 41 χώρες της ΕΕ και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Μεταξύ των χωρών με τις πιο αρνητικές επιδόσεις είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Χιλή, χώρες οι οποίες έχουν όμως χαμηλότερο εισόδημα ανά κάτοικο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Ωστόσο ο «κακός βαθμός» κάποιων χωρών, όπως οι ΗΠΑ (37η σε σύνολο 41) και η Νέα Ζηλανδία (34η θέση) «αποδεικνύει ότι το αυξημένο εθνικό εισόδημα δεν αρκεί για να διασφαλίσει καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ευημερία των παιδιών», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης Child well-being in rich countries.

Κατά μέσο όρο ένα παιδί στα πέντε (21%) σε αυτές τις 41 χώρες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Όμως υπάρχουν διαφορές, καθώς το ποσοστό περιορίζεται σε ένα στα δέκα για τη Δανία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, αλλά ένα στα τρία για το Ισραήλ και τη Ρουμανία. Η Βουλγαρία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, το Μεξικό και η Τουρκία παρουσιάζουν επίσης ποσοστά παιδικής φτώχειας μεγαλύτερα του μέσου όρου. Εξάλλου ένα παιδί στα οκτώ κατά μέσο όρο είναι αντιμέτωπο με διατροφική ανασφάλεια, ενώ στη Βρετανία και τις ΗΠΑ η αναλογία φτάνει το ένα στα πέντε, και στην Τουρκία και στο Μεξικό ένα στα τρία.

Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν μειώσει το ποσοστό της βρεφικής θνησιμότητας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Χιλή, το Μεξικό, η Βουλγαρία και η Τουρκία εξακολουθούν να έχουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο με 2,8 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης (Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία) έχουν τα μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων και η Νέα Ζηλανδία το υψηλότερο. Όμως κατά μέσο όρο σχεδόν ένας έφηβος στους τέσσερις (ένας στους τρεις στην Ιταλία) έχει τουλάχιστον δύο συμπτώματα ψυχολογικών προβλημάτων (νευρικότητα, προβλήματα ύπνου, θλίψη) την εβδομάδα

Πηγή: greece-salonika.blogspot.gr