15 Ιούνιος 2017, 15:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2017, 18:26

Υπεραισιόδοξοι οι Ισραηλινοί για τον αγωγό East Med

  • Υπεραισιόδοξοι οι Ισραηλινοί για τον αγωγό East Med
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου στο πλαίσιο της τριμερούς της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία που συμμετέχει στην τριμερή της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξη για τον East Med, τον αγωγό δηλαδή ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Οι Ισραηλινοί θεωρούν πως τα αποθέματα είναι ήδη αρκετά, ενώ για το έργο έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμα, από την ισραηλινή πλευρά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον EuroAsia Interconector, ο οποίος θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Στον αγωγό αυτό η Ελλάδα πρότεινε να προστεθεί και οπτική ίνα, κάτι που θα επιβαρύνει το κόστος του έργου κατά 10%. Ήδη έχει εξασφαλιστεί 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχουν γίνει μελέτες βιωσιμότητας.

Όπως ανέφερε πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου, Ελλάδα και Ισραήλ δίνουν έμφαση στη θετική ατζέντα, σε τομείς δηλαδή που μπορούν να χτίσουν γέφυρες. Στη συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές από τα 300 εκατ. στο 1 δισ. ευρώ.