15 Ιούνιος 2017, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2017, 11:28

Ενεργειακά, Μέση Ανατολή και οι τουρκικές προκλήσεις στην τριμερή της Θεσσαλονίκης

  • Ενεργειακά, Μέση Ανατολή και οι τουρκικές προκλήσεις στην τριμερή της Θεσσαλονίκης
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, με τη συμμετοχή και υπουργών από τις δύο χώρες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και αναμένεται να αρχίσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Στη συνάντηση συμμετείχαν  από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Αρμόδια πηγή επισήμανε τη σημασία της τριμερούς σε μια στιγμή πολύ κρίσιμων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, και έδωσε έμφαση στη συχνότητα (τρεις σε ενάμιση χρόνο) και τη συμβολική σημασία τους.

Ανάλογη διμερής συνάντηση θα γίνει και μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ με τον Κύπριο πρόεδρος θα συναντηθεί και ο πρωθυπουργός. Η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:30.

Από πλευράς Ισραήλ βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Όφιρ Ασκούνις, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, ο υπουργός Βιομηχανίας και Οικονομίας Έλι Κοέν, ενώ για προσωπικούς λόγους δεν στάθηκε δυνατό να έρθει ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Από ελληνικής πλευράς θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους οι υπουργοί: Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αναπληρωτής Παιδείας Κώστας Φωτάκης καθώς και οι υφυπουργοί Τέρενς Κουίκ και Γιάννης Αμανατίδης.

Τα θέματα της ατζέντας
Στις συναντήσεις της Θεσσαλονίκης αναμένεται να συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και ενεργειακά. Επί τάπητος ο αγωγός EuroAsia Interconnector, ο οποίος θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στον άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη- Αττική, ο οποίος θα περιέχει και οπτική ίνα, ενώ θα συζητηθούν και οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου East Med.


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Ισραήλ (φωτ.: γραφείο Τύπου πρωθυπουργού)

Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα διαχείρισης υδάτων –στα οποία το Ισραήλ διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία–, θαλάσσιας ρύπανσης, κλιματικής αλλαγής, καινοτομίας, και εταιρειών start up, ενώ έμφαση θα δοθεί και στο θέμα της συνεργασίας σε επίπεδο διασποράς μεταξύ Εβραίων, Ελλήνων και Κυπρίων. Αναμένεται να εκδοθούν δύο κείμενα διακηρύξεων, ένα από τη συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ και ένα από την τριμερή.

Πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί δεν απέκλεισε να συζητηθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η παρενόχληση των ασκήσεων της Κύπρου με το Ισραήλ.

Ένα ευχαριστώ που εκκρεμούσε από το 1953
Ο Δημήτρης Βούτος εκ μέρους συμπολιτών του από την Κεφαλλονιά θα επιδώσει τιμητική πλακέτα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης των Κεφαλλονιτών για τη βοήθεια που προσέφερε το ισραηλινό ναυτικό το 1953 στον μεγάλο σεισμό.

Το απόγευμα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να επισκεφτεί την Εβραϊκή Συναγωγή Θεσσαλονίκης. Θα γίνουν, επίσης, τα αποκαλυπτήρια πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της πόλης.

Παντελής Σαββίδης