14 Ιούνιος 2017, 22:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2017, 21:55

Πατριάρχης Κιλικίας Αράμ: Κύπρος και Αρμενία αναζητούν δικαιοσύνη

  • Πατριάρχης Κιλικίας Αράμ: Κύπρος και Αρμενία αναζητούν δικαιοσύνη
    (Φωτ.: pio.gov.cy)

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στον Λίβανο, είχε το πρωί συνάντηση με τον πατριάρχη Κιλικίας Αράμ. Κατά τη συνάντηση, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας, αλλά και μεταξύ Κύπρου και αρμενικής διασποράς στον Λίβανο και αλλού, διαχρονικά.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γιερεβάν, το 2015, κατά την οποίαν τιμήθηκε η μνήμη των 1,5 εκατομμυρίων θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της χώρας, με τον οποίον είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε το έργο του πατριάρχη Κιλικίας και τις προσπάθειές του για ενότητα ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο, αλλά και για τη συμβολή του στον διαθρησκευτικό διάλογο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια που προσφέρει ο πατριάρχης προς τους Σύρους πρόσφυγες.

Στάθηκε ακόμη στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, επισημαίνοντας τις επίμονες και ειλικρινείς προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι η αρμενική θρησκευτική ομάδα στην Κύπρο, που αποτελεί μέρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, έχει και αυτή βιώσει την τραγωδία της εισβολής και του ξεριζωμού από τις πατρογονικές της εστίες στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εξήρε επίσης τη συμβολή των Αρμενίων της Κύπρου στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για υποδειγματικούς πολίτες.

Από την πλευρά του, ο πατριάρχης Αράμ είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο κράτη, Κύπρος και Αρμενία, αλλά και οι αντίστοιχες Εκκλησίες τους διατηρούν πολύ στενούς δεσμούς, σημειώνοντας ότι η ενισχυμένη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και την Αρμενία συνεχίζει να ενδυναμώνεται μέσα από τα κοινά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και τις ανθρώπινες αξίες.

Τόνισε ότι Κύπρος και Αρμενία έχουν κοινό στόχο, αυτόν της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβιάζονται στις χώρες αυτές από την Τουρκία.

Αναφερόμενος στη γενοκτονία των Αρμενίων, ο πατριάρχης είπε ότι πρόκειται για το πρώτο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στον 20ό αιώνα. Τέλος, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επεσήμανε την καταστροφή της πολιτιστικής και της θρησκευτικής κληρονομιάς στα Κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι Κύπρος και Αρμενία αναζητούν δικαιοσύνη μέσα από νέες προσπάθειες που καταβάλλουν για δικαίωση των αγώνων τους. Τέλος, ο Ν. Αναστασιάδης επισκέφθηκε στο χώρο του πατριαρχείου, το μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεότουρκους.