13 Ιούνιος 2017, 16:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2017, 15:59

Ο Σόιμπλε δίνει «λύση» στο ελληνικό πρόβλημα;

  • Ο Σόιμπλε δίνει «λύση» στο ελληνικό πρόβλημα;
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Μετά τον αισιόδοξο Γάλλο υπουργό Οικονομικών ένας ακόμα σημαντικός… παίκτης στο Eurogroup της Πέμπτης εκφράζει την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο σχετικά με τις προοπτικές των οικονομικών των G20.

Αργότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg, δήλωσε: «Ας ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε λογικές λύσεις».

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε να βγει από την τρέχουσα νομισματική της πολιτική «έγκαιρα», και προειδοποίησε ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια προκαλούν προβλήματα σε κάποιες περιοχές του κόσμου. «Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική ενθάρρυνε την αδικαιολόγητη ανάληψη κινδύνων, την πολιτική εφησυχασμού, την κακή κατανομή κεφαλαίων και τις φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε το διαζύγιο να γίνει με το λιγότερο δυνατό κόστος για όλες τις πλευρές, και σημείωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν είναι έτοιμοι να προωθήσουν αλλαγές στην ευρωπαϊκή Συνθήκη. «Θα βρει ανοιχτές πόρτες» ήταν η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση τι θα συμβεί σε περίπτωση που ακόμα και σήμερα η Βρετανία αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί να βγει από την Ένωση. Ωστόσο έσπευσε να τονίζει πως μια τέτοια εξέλιξη μάλλον δεν είναι πιθανή.