13 Ιούνιος 2017, 00:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2017, 00:18

Στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ράκας οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

  • Στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ράκας οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις
    Μαχητής των YPG που προελαύνουν στη Ράκα στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, 11 Ιουνίου 2017 (φωτ.: EPA / Youssef Rabie Youssef)

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, προέλασαν ακόμη περισσότερο τη Δευτέρα προς τη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, φθάνοντας ως τα τείχη της Παλιάς Πόλης. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν ένας εκπρόσωπος της παράταξης αυτής και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις άρχισαν την επίθεση στη Ράκα την περασμένη Τρίτη, με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι άνδρες των SDF κατέλαβαν τη βιομηχανική περιοχή Σαναά, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ έφθασαν ως τα τείχη της Παλιάς Πόλης.

Ο Άχμαντ Μοχάμεντ, εκπρόσωπος των SDF, δήλωσε ότι οι μαχητές της συμμαχίας έφθασαν στα τείχη, ενώ πρόσθεσε πως ακόμη μαίνονται σφοδρές μάχες στην περιοχή ας Σαναά και ότι η συνοικία αυτή δεν είναι ακόμη στα χέρια τους και εντελώς ασφαλής. Κάτοικοι δήλωσαν ότι η περιοχή της Παλιάς Πόλης υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς με βαριά πυροβόλα.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι τη Ράκα –την οποία το ΙΚ απέσπασε από Σύρους αντάρτες το 2014– υπερασπίζονται 3.000 ως 4.000 τζιχαντιστές. Η πόλη αποτελεί κέντρο τόσο των στρατιωτικών ηγετών της οργάνωσης όσο και των μεσαίων στελεχών της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ