12 Ιούνιος 2017, 17:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2017, 17:08

Πέθανε η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα

  • Πέθανε η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή η Καίτη Παπανίκα έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Η ηθοποιός που μεσουράνησε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 είχε γεννηθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1942 και ήταν αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Μαθήτρια της Παξινού, της Συνοδινού, του Κωτσόπουλου, του Μυράτ, του Καλλέργη, της Χαλκούση και του Σολωμού πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1964 στο έργο Υπόγειο της Λέλας.

Παράλληλα με την υποκριτική είχε σπουδάσει κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών, ενώ όταν ήταν μαθήτρια είχε βραβευθεί σε φεστιβάλ απαγγελίας ποίησης στο Παρίσι.

Η Καίτη Παπανίκα στην καριέρα της συνεργάστηκε με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και διακρίθηκε στην πρόζα και την επιθεώρηση. Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1963 στο φιλμ Μας κρύβουν τον ήλιο. Το 1968 έγινε ευρύτερα γνωστή όταν υποδύθηκε τη Γαλλίδα Ρενέ στην ταινία Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη.

Είχε περισσότερες από 50 ταινίες και αρκετές τηλεοπτικές σειρές στο ενεργητικό της («Εν τούτω Νίκα», «Λάμψη», «Ψίθυροι καρδιάς»), και το 1990 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο Άντε γεια του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Ο προβληματισμός της για τα κοινά την οδήγησε στη θέση της αντιπροέδρου στον τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.

Ήταν δασκάλα στη Σχολή Υποκριτικής του Αντώνη Ανδριόπουλου, και το 2015 ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμο Μέλος της Φιλότεχνης Λέσχης Αχαρνών. Υπήρξε σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Θεόδωρου Κατσαδράμη.