12 Ιούνιος 2017, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2017, 09:35

Βάση βατραχανθρώπων στη Σούδα επιθυμούν οι ΗΠΑ

  • Βάση βατραχανθρώπων στη Σούδα επιθυμούν οι ΗΠΑ
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

Στη δημιουργία σταθερής βάσης βατραχανθρώπων στις εγκαταστάσεις της Σούδας έχουν καταλήξει οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή. Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι συνεκπαιδεύσεις ανάμεσα σε ελληνικές με αμερικανικές ειδικές δυνάμεις είναι ο προπομπός, αλλά υπογραμμίζει ότι οι πεζοναύτες που αναπτύσσονται σε περιοχές όπως είναι η Συρία προέρχονται ολοένα και λιγότερο από τη βάση του Ιντζιρλίκ.

«Η μόνιμη στάθμευση βατραχανθρώπων στη Σούδα αποτελεί, επίσης, μια έμμεση αναγνώριση της αξίας που έχει το υπό ελληνική διοίκηση Νατοϊκό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC), όπου μετεκπαιδεύονται ειδικές δυνάμεις όλων των συμμαχικών δυνάμεων», σημειώνει ο εφημερίδα. Ακόμα, υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί αξιωματικοί εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητες του αεροδρομίου της Σούδας, από όπου μεταφέρθηκαν ταχύτατα πυρομαχικά για τις ανάγκες των πολεμικών πλοίων που επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ φέρονται να ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου κυρίως για τη στάθμευση μοίρας drones και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αίτημα το οποίο είχε διατυπωθεί και παλαιότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η Αθήνα σε αντάλλαγμα ζητά την προμήθεια δύο πλοίων, φρεγατών ή κορβετών, που θα μπορούν να επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο. Τα αντιτορπιλικά «Arleigh Burke» προς το παρόν δεν αποδεσμεύονται από τις ΗΠΑ για λόγους πολιτικούς και εν μέρει οικονομικούς.

Οι Αμερικανοί αναφέρουν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συντηρήσουν το στόλο των περίπου 60 αντιτορπιλικών αυτής της κλάσης (εκτοπίσματος μέχρι και 9.000 τόνων με πλήρη φόρτο), ωστόσο η Ελλάδα στην παρούσα φάση θα αντιμετώπιζε δυσκολίες για τη συντήρηση δύο τέτοιων πλοίων που, εκτός των άλλων, έχουν πλήρωμα περίπου 320 άτομα, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.