16 Ιούνιος 2017, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2017, 10:39

Εκμέκ με ωτία και κρέμα τσιζκέικ

  • Εκμέκ με ωτία και κρέμα τσιζκέικ
    (Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Ο νεαρός σεφ Σάββας Καρίπογλου «πειραματίζεται» με την ποντιακή κουζίνα και δημιουργεί πιάτα με πιο μοντέρνα μορφή έτοιμα να... διεκδικήσουν θέση σε γκουρμέ εστιατόρια! Αυτήν τη φορά... πειράζει και εμπλουτίζει τα παραδοσιακά ωτία, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

ΥΛΙΚΑ

για τα ωτία

  • 5 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • αλεύρι όσο πάρει

για την κρέμα τσιζκέικ

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 400 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 ζαχαρούχο γάλα μεγάλο
  • ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
  • μισό κ.γ. μαστίχα

για το σιρόπι

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • φλούδα από ένα λεμόνι
  • ½ κ.γ. μαστίχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για τα ωτία (βλ. και το βίντεο με οδηγίες βήμα-βήμα ΕΔΩ)

  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, τις βανίλιες, το μπέικιν και το ξύσμα.
  2. Στο χυμό του πορτοκαλιού προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα για να «ενεργοποιηθεί» και τον ρίχνουμε και αυτόν στο μίγμα.
  3. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να μπορεί να ανοίγεται σε φύλλο.
  4. Κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια, στη μέση κάνουμε μια κάθετη τομή και περνάμε από μέσα τη μία γωνία.
  5. Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι.

για την κρέμα

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί και τη μαστίχα (σπασμένη καλά ή τριμμένη, για να βγει το άρωμα), και τα χτυπάμε μαζί.
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα και το ξύσμα του λεμονιού, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  4. Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

η σύνθεση

  1. Σε ένα ταψί βάζουμε τα ωτία τα οποία τα χρησιμοποιούμε ως βάση. Φροντίζουμε να μην αφήσουμε κενά.
  2. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μέχρι να δέσει, και σιροπιάζουμε όσο είναι ζεστό. Αφήνουμε στην άκρη το ταψί, μέχρι να «ξεκουραστούν» τα ωτία και να τραβήξουν όλο το σιρόπι.
  3. Στη συνέχεια στρώνουμε από πάνω την κρέμα.


Εναλλακτικά ως βάση για το γλυκό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσουρέκι είτε κάποιο σιροπιαστό γλυκό ταψιού (ραβανί, καρυδόπιτα κ.ά.).
Μπορούμε να γαρνίρουμε το γλυκό με ξηρούς καρπούς ή με τριμμένη σοκολάτα.

Μπορούμε να αρωματίσουμε το σιρόπι με κακάο, ή να προσθέσουμε λιωμένη κουβερτούρα στην κρέμα.