8 Ιούνιος 2017, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2017, 13:40

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Κοκκινόχωμα Καβάλας (φωτο)

 • Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Κοκκινόχωμα Καβάλας (φωτο)
  Λίγο πριν από τα αποκαλυπτήρια
 • Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Κοκκινόχωμα Καβάλας (φωτο) 2
  Μέλη του Συλλόγου δεξιά και αριστερά από το μνημείο
 • Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Κοκκινόχωμα Καβάλας (φωτο) 3
  Άλλο ένα σημείο όπου οι Πόντιοι θα αποτίουν φόρο τιμής στους προγόνους τους
 • Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Κοκκινόχωμα Καβάλας (φωτο) 4
  Κόσμος ο οποίος παρευρέθηκε και από γειτονικές περιοχές

Μετά από έναν χρόνο περίπου, ένα χρέος των Ποντίων και μια υπόσχεση του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππα Αναστασιάδη έγιναν πραγματικότητα. Την περασμένη Κυριακή, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Κοκκινόχωμα Καβάλας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πομπή –που την αποτελούσαν τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Κοκκινοχώματος κρατώντας κεριά και σημαίες, ενώ προπορευόταν ένας λυράρης– που ξεκίνησε από το κτήριο του Σωματείου και κατέληξε στην πλατεία Γενοκτονίας.

Εκείνη την ώρα ο Στάθης Νικολαΐδης τραγουδούσε το «Πάρθεν η Ρωμανία» συνοδευόμενος από τον Γιώργο Ατματσίδη στη λύρα και τον Κώστα Ζώη στο νταούλι.


Η πομπή, που ξεκίνησε από το κτήριο του Μορφωτικού Συλλόγου, φτάνει στην πλατεία Γενοκτονίας

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Αικατερίνης Ελευθεριάδου, του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππα Αναστασιάδη, του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου και του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γρηγόρη Κεσαπίδη.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκαναν ο δήμαρχος Παγγαίου και η πρόεδρος του Συλλόγου.

Στη συνέχεια ο ιερέας του χωριού π. Γεώργιος τέλεσε τρισάγιο. Ιστορικά γεγονότα αλλά και την αντιμετώπιση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον υπόλοιπο κόσμο ανέπτυξε στην ομιλία της η αντιπρόεδρος της ΠΟΕ, εκπαιδευτικός Χρύσα Μαυρίδου.


Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον δήμαρχο Παγγαίου Φ. Αναστασιάδη και την πρόεδρο του ποντιακού συλλόγου Κ. Ελευθεριάδου

Ο Γιάννης Παρηγορίδης στο τραγούδι και ο Γιώργος Αμπεσλίδης στη λύρα ερμήνευσαν το «Αναστορώ», ενώ στη συνέχεια ο ποιητής Συμεών Αθανασιάδης συγκίνησε τους παρευρισκομένους με ένα ποίημα που έγραψε για τη Γενοκτονία στα ποντιακά.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππας Αναστασιάδης, και οι αντιδήμαρχοι Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης και Κωνσταντίνος Τσάκαλος για την πολύτιμη συμβολή τους στο μνημείο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και ποντιακών σωματείων, καθώς και πλήθος κόσμου.

 • Φωτογραφίες: Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος.
Gallery
Εκδηλωσεις