8 Ιούνιος 2017, 12:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2017, 12:46

Συμφωνία για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου

  • Συμφωνία για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου
    Ο Τόμας Βίζερ θεωρεί βέβαιη τη συμφωνία με την Ελλάδα (φωτ.: europa.eu)

Την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα με πιθανότητα πάνω από 95%, εξέφρασε ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, σε κοινή συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Oberösterreich Nachrichten.

Θα συμφωνήσουμε διότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά βάση θα συγκατατεθεί στο πρόγραμμα, αλλά θα πει ότι δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση πριν υπάρξει συμφωνία σε κοινή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε ο Τόμας Βίζερ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, βλέπει με σκεπτικισμό την ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

«Με το να ονομάσουμε τον επικεφαλής της Ευρωζώνης υπουργό Οικονομικών, αλλάζουμε την ετικέτα στο περίβλημα, όχι όμως και το περιεχόμενο, έστω και αν η αρμοδιότητα ασκείται ως κύρια ιδιότητα. Η ιδέα ότι θα πρέπει (ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης) να είναι ταυτόχρονα και Επίτροπος/Κομισάριος για νομισματικά θέματα παραβλέπει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και επομένως δεν θα υλοποιηθεί.» είπε ο επικεφαλής του EuroWorking Group σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της καθιέρωσης ενός κοινού υπουργού Οικονομικών.

Ένας συγκεκριμένος (ενν. κοινός) προϋπολογισμός για την ευρωζώνη δεν θα έφερνε επίσης κατά τον Τόμας Βίζερ «τη δημοσιονομική ένωση /Fiscal Union), εφόσον πρόκειται για την υποστήριξη των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.