9 Ιούνιος 2017, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2017, 08:11

Θαυματουργή αγκιναρόπιτα από την Τήνο

  • Θαυματουργή αγκιναρόπιτα από την Τήνο

Οι νοικοκυρές της Τήνου παραδοσιακά διατηρούν τις άγριες αγκινάρες στο λάδι μαζί με λίγο ξίδι, σαν ελαφρύ τουρσί, για να μπορούν να τις χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο στην κουζίνα τους. Οι σύγχρονες νοικοκυρές «αιχμαλωτίζουν» τη γλύκα που έχουν οι άγριες αγκινάρες στην περίφημη αγκιναρόπιτα.

Η Ελένη Θεοδώρου έκανε την αγάπη της για τη μαγειρική επάγγελμα όταν ανέλαβε ένα οινομαγειρείο στη Χώρα της Τήνου με μακρόχρονη παράδοση που ονόμασε «Στο κουτούκι της Ελένης».

ΥΛΙΚΑ

Για ταψί φούρνου

  • 10 αγκινάρες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 4 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα τριμμένα
  • 9 αυγά
  • ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ¼ φλ. μανούρι τριμμένο
  • ¼ φλ. γραβιέρα Τήνου τριμμένη
  • ¼ φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • πιπέρι
  • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια με τις αγκινάρες, το πράσο και το καρότο για 5΄. Προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 45΄.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ταψί.
  3. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε στο ταψί.
  4. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μίγμα στο ταψί.
  5. Καλύπτουμε με τα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30-40΄ λεπτά.
  • Πηγή: lifo.gr.