7 Ιούνιος 2017, 15:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2017, 15:15

Κολομβιανό καρτέλ με πανευρωπαϊκή δράση πίσω από τις κλοπές στα ελληνικά νοσοκομεία

  • Κολομβιανό καρτέλ με πανευρωπαϊκή δράση πίσω από τις κλοπές στα ελληνικά νοσοκομεία
    Ιατρικά μηχανήματα που εκλάπησαν από την Ελλάδα και τα οποία εντοπίστηκαν στην Μπογκοτά (φωτ.: ΕΛΑΣ)

Στην Μπογκοτά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα ενδοσκόπια και ένα ειδικό καλώδιο που εκλάπησαν πρόσφατα από τον «Άγιο Σάββα» και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, πίσω από τις κλοπές ιατρικού εξοπλισμού βρίσκεται κολομβιανή σπείρα με πανευρωπαϊκή δράση.

Οι «Ροζ Πάνθηρες» των νοσοκομείων ξάφρισαν εξοπλισμό αξίας άνω των 500.000 ευρώ από τον «Άγιο Σάββα», εξοπλισμό αξίας 115.000 από τα νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας, ενώ αφαίρεσαν και δύο γαστροσκόπια από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

Η… προτίμηση σε γαστροσκόπια και ενδοσκόπια οδηγεί τις Αρχές στην υπόθεση –η οποία, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία– ότι χρησιμοποιούνται από καρτέλ για την αφαίρεση των ναρκωτικών από τα στομάχια ανθρώπων που λειτουργούν ως βαποράκια.


(Φωτ.: ΕΛΑΣ)

Η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με διεθνείς και ευρωπαϊκές Αρχές ταυτοποίησε ως δράστες τρεις Κολομβιανούς ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας με πορτογαλικά έγγραφα, και αναζητείται ακόμα ένας που δεν έχει ταυτοποιηθεί. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν κλαπεί ιατρικά μηχανήματα από νοσοκομεία και κλινικές σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία και Κροατία.

Τα μέλη του κολομβιανού καρτέλ επισκέπτονται τις ευρωπαϊκές χώρες ως τουρίστες, εντοπίζουν τις γαστρεντερολογικές κλινικές και στη συνέχεια τις παρακολουθούν και σχεδιάζουν τις κλοπές, όσο το δυνατό περισσότερες και σε διαφορετικές πόλεις. Τα ιατρικά μηχανήματα στέλνονται στο εξωτερικό μέσω μεταφορικών εταιρειών διεθνών αποστολών.