7 Ιούνιος 2017, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2017, 13:16

Με Όμηρο και «Οδύσσεια» παρέλαβε το Νόμπελ ο Μπομπ Ντίλαν

  • Με Όμηρο και «Οδύσσεια» παρέλαβε το Νόμπελ ο Μπομπ Ντίλαν
    (Φωτ.: EPA)

Κυριολεκτικά στο… παρά πέντε, και αφού «παίδεψε» αρκετά τη Σουηδική Ακαδημία καθώς δεν ήταν σίγουρο μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα δεχτεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Μπομπ Ντίλαν έστειλε την ομιλία του και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η «περιπέτεια» απονομής του βραβείου.

Προκειμένου να παραλάβει το χρηματικό έπαθλο των περίπου 800.000 ευρώ ο τραγουδοποιός έπρεπε να παραδώσει το κείμενο, και τελικά λίγο προτού εκπνεύσει η προθεσμία έδωσε 4.000 λέξεις στις οποίες περιλαμβάνεται η πασίγνωστη εναρκτήρια φράση της Οδύσσειας. «Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον» γράφει, και δηλώνει ότι κάθε τόσο επιστρέφει στον Όμηρο «που λέει τραγούδησε με τη φωνή μου, μούσα, και μέσα από μένα πες την ιστορία».

«Όταν τιμήθηκα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας αναρωτήθηκα ποια ακριβώς είναι η σχέση μεταξύ των τραγουδιών μου και της λογοτεχνίας. Ήθελα να το σκεφτώ και να εντοπίσω τη σύνδεση. Εδώ θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις σκέψεις μου», λέει στην αρχή. Η αναφορά, όμως, στον Όμηρο δεν τελειώνει με μια φράση καθώς ο 75χρονος τραγουδοποιός προσπάθησε να αναλύσει το νόημα της Οδύσσειας, όπως το αντιλαμβάνεται εκείνος.

«Ο Οδυσσέας έφτασε να γίνει ένας άγνωστος. Και όταν όλα τελείωσαν, όταν γύρισε σπίτι, κάθισε με τη γυναίκα του και της διηγήθηκε τις ιστορίες. [...] Είναι ένας δρόμος δύσκολος να τον περπατήσεις. Από πολλές απόψεις κάποιες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα έχουν συμβεί και σ’ εσένα. Και στο δικό σου ποτό έριξαν ναρκωτικό. Κι εσύ μοιράστηκες το κρεβάτι σου με τη λάθος γυναίκα. Κι εσένα σε συνεπήραν μαγευτικές φωνές, γλυκές φωνές, με παράξενες μελωδίες. Κι είχες επίσης δύσκολα διλήμματα. Κι ακόμα δεν είχε τελειώσει τίποτα», αναφέρει.

Ο Μπομπ Ντίλαν είχε στη διάθεσή του έξι μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει την ομιλία του. Η Ακαδημία ανέβασε βίντεο σχεδόν μισής ώρας στο οποίο ακούγεται ο ίδιος να διαβάζει.

Στο κείμενό του περιλαμβάνονται αναφορές στη φιλοσοφία του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Σωκράτη, αλλά και σκέψεις εμπνευσμένες από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Ντάνιελ Ντεφόε, και από τον Μπόμπι Ντικ.