4 Ιούνιος 2017, 11:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2017, 16:49

Διάβημα στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα για τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • ΠΟΕ: Εσφαλμένες δημόσιες τοποθετήσεις δυσχεραίνουν τον αγώνα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    Από την εκδήλωση μνήμης της ΠΟΕ στο Σύνταγμα, 19 Μαΐου 2017 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που έγιναν με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου, όπως έγραψε η Κυριακάτικη δημοκρατία.

Ο Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε με τον Έλληνα διπλωμάτη φέρεται να ισχυρίστηκε ότι οι σφαγές στον Πόντο και ο εκτοπισμός των Ελλήνων ήταν «κατασταλτικές δράσεις για να μη δημιουργηθεί Ελληνική Δημοκρατία στον Πόντο».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Τούρκος αξιωματούχος διαμαρτυρήθηκε για τα «θλιβερά», όπως τα χαρακτήρισε, φαινόμενα της καύσης τουρκικών σημαιών και αφισών με το πρόσωπο του Μουσταφά Κεμάλ, αλλά και για τις δηλώσεις που έκαναν με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υπερέβη τα εσκαμμένα λέγοντας ότι η γενοκτονία συνιστά έναν πολύ βαρύ όρο και μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνον με δικαστική πράξη.

Επιπλέον υποστήριξε, κατά την πάγια ρητορική της Άγκυρας, ότι δεν διαπράχθηκε Γενοκτονία στον Πόντο, σημειώνοντας πως, αν είχε προηγηθεί γενοκτονία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν θα πρότεινε τον Μουσταφά για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα αντέκρουσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όσα υποστήριξε ο συνομιλητής του, σημειώνοντας ότι οι 353.000 νεκροί και οι 400.000 πρόσφυγες συνιστούν συνειδητή εξόντωση και γενοκτονία με ιδιαίτερα εθνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση δεν ήταν απόρροια κατασταλτικών ενεργειών.

Κατέστησε σαφές δε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έγραψε η Κυριακάτικη δημοκρατία.