3 Ιούνιος 2017, 14:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2017, 14:16

Το plan B για το ελληνικό πρόγραμμα

  • Το plan B για το ελληνικό πρόγραμμα

Ένα plan B το οποίο φαίνεται να επιχειρεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να έχουν στο συρτάρι τους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο δημοσιεύει η Καθημερινή:

  •  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα βρίσκεται πλέον στο «μπροστινό κάθισμα» του ελληνικού προγράμματος.
  •  Η ελάφρυνση του χρέους θα καταλήξει να είναι μικρότερη από την αναμενόμενη
  • Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο οποίο επέμενε το ΔΝΤ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε, ότι το σχέδιο αυτό συζητήθηκε για πρώτη φορά στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup και έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Το φθινόπωρο και πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μπορεί να αποφασιστεί πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς η ελάφρυνση του χρέους που απαιτεί για την ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προτίθενται να δώσουν οι εταίροι.

Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία, από τη μία, δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μια επώδυνη για αυτήν πολιτικά, ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ από την άλλη, θα κρατήσει την αξιοπιστία του –στους τεχνοκράτες του, στο διοικητικό του συμβούλιο, αλλά και στις αγορές– καθώς θα αποδείξει πως δεν λυγίζει σε πολιτικές πιέσεις όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Αν όντως αποχωρήσει το Ταμείο, τότε θα πρέπει να καταρτιστεί ένα καινούργιο πρόγραμμα αντικαθιστώντας το υφιστάμενο. Στο νέο πρόγραμμα που δεν αναμένεται να έχει νέα μέτρα είναι ξεκάθαρο ότι η επίβλεψη της εφαρμογής θα πέσει σε γερμανικά χέρια, κάνοντας το νέο πρόγραμμα εξίσου δύσκολο, αν όχι δυσκολότερο από το αν θα συμμετείχε το ΔΝΤ.