1 Ιούνιος 2017, 22:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2017, 21:25

Ο Τσαβούσογλου βάζει πλάτη στον Ακιντζί

  • Ο Τσαβούσογλου βάζει πλάτη στον Ακιντζί
    Από τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Ακιντζί στα Κατεχόμενα (φωτ.: www.philenews.com)

Με την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να εμμένουν στις θέσεις τους πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Κύπρο τα κατοχικά στρατεύματα και να υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς εγγυήσεων και ασφάλειας, η συνάντηση που θα γίνει στις 5 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τη συμμετοχή Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, μάλλον θα εξελιχθεί σε «διάλογο κωφών» παρ' ότι ο Κύπριος Πρόεδρος το απεύχεται.

Την Πέμπτη συναντήθηκαν στα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και αμέσως μετά ο μεν πρώτος δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν η τουρκική πλευρά να συζητά για πλήρη αποχώρηση του στρατού κατοχής από την Κύπρο» και ο δε δεύτερος ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινά με τη θέση μηδέν στρατός, τότε δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης επέρριψε τις ευθύνες στην Τουρκία και τον Ακιντζί και είπε πώς «αυτό που θα συζητήσουμε με γ.γ. του ΟΗΕ είναι πως ο διάλογος μετατρέπεται όχι σε διάλογο κωφών, αλλά να επικεντρώνεται επί της ουσίας των κεφαλαίων ασφάλειας, εδαφικού και υπολοίπων θεμάτων».