2 Ιούνιος 2017, 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2017, 09:15

Συριακά χορτοφαγικά kofta με πλιγούρι και μυρωδικά

  • Συριακά χορτοφαγικά kofta με πλιγούρι και μυρωδικά

Τα κεφτεδάκια του χορτοφάγου – και όχι μόνο... Σερβίρονται ιδανικά με αριάνι ή πρόβειο γιαούρτι (σαν ντιπ, δίπλα).

    ΥΛΙΚΑ
    • 1 κιλό πλιγούρι ψιλό, ολικής άλεσης*
    • 650-­700 ml νερό βραστό
    • ⅔ φλ. ελαιόλαδο
    • 2 μάτσα μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 μάτσο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
    • 2 κ.σ. πελτέ κόκκινης πιπεριάς
    • 5-­6 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 1-­2 κ.σ. αλάτι ψιλό
    • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι και 1 κύμινο
    • 1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο ή ένα ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

    Προαιρετικά

    • ξύσμα από ένα λεμόνι

    _____
    * Το πλιγούρι που χρησιμοποιήσαμε για τη συνταγή ήταν συριακό και μικρόκοκκο, λίγο πιο μεγάλο από το σουσάμι σε μέγεθος. Αν χρησιμοποιήσετε πλιγούρι με μεγαλύτερο κόκκο (δηλαδή πιο χοντροσπασμένο σιτάρι, που δεν ενδείκνυται γι’ αυτή τη συνταγή) θα πρέπει να διορθώσετε την ποσότητα νερού και του χρόνου που απαιτείται για το φούσκωμα ακολουθώντας τις οδηγίες στο κουτί συσκευασίας του.

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1. Αναμιγνύουμε το πλιγούρι με τα μπαχαρικά και τα δύο είδη πελτέ και το απλώνουμε σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ ή σε ταψί.
    2. Προσθέτουμε το βραστό νερό σταδιακά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι και ελέγχοντας ότι το πλιγούρι το απορροφά όλο και δεν περισσεύει καθόλου νερό στο σκεύος.
    3. Τυλίγουμε με μεμβράνη το σκεύος και σκεπάζουμε καλά με μια πετσέτα της κουζίνας για να φουσκώσει καλά το πλιγούρι μας. Θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά.
    4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (και τα σκόρδα, αν επιλέξουμε μια σκορδάτη νότα, αν και προσωπικά πιστεύω ότι δεν το χρειάζονται) και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να ροδίσουν καθόλου.
    5. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αφήνουμε 1-­2 δευτερόλεπτα στη φωτιά και αποσύρουμε.
    6. Ρίχνουμε το μίγμα στο φουσκωμένο πλιγούρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια, ζυμώνοντας καλά μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
    7. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Πλάθουμε ζυμώνοντας και σφίγγοντας τη ζύμη με τα δάχτυλα και την παλάμη μας καλά το καθένα, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό σχήμα του kofta (που θυμίζει τα δικά μας μικρά σουτζουκάκια, δες φωτο).
    8. Τοποθετούμε τα kofta σε πιατέλα και αφήνουμε να σταθούν για λίγη ώρα ώστε να στεγνώσουν λίγο, να απορροφήσει το πλιγούρι όση υγρασία μπορεί ακόμα και να γίνουν έτσι ακόμα πιο συμπαγή για το σερβίρισμα.
    • Αναδημοσίευση από το twominutesangie.com.