2 Ιούνιος 2017, 08:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2017, 08:51

Στο Χαϊδάρι τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο)

  • Στο Χαϊδάρι τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο)
    Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το μνημείου του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα (φωτ.: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος)

Τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που υπέστησαν Γενοκτονία από του Νεότουρκους-κεμαλικούς τίμησε ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα» την Κυριακή 28 Μαΐου.

Το σινί, τον στολισμένο δίσκο δηλαδή με τα κόλλυβα, τον επιμελήθηκε ο λυράρης του Συλλόγου Ηλίας Υφαντίδης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου τελέστηκε μνημόσυνο από τον π. Βλάσιο, στη μνήμη των νεκρών της Γενοκτονίας. Στη συνέχεια ο π. Βλάσιος και η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργία Ερμίδου, στο χαιρετισμό τους, αναφέρθηκαν στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, στη Γενοκτονία και στον ξεριζωμό που ακολούθησε, καθώς και στον αγώνα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για την αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα και το τουρκικό κράτος.


Το σινί που επιμελήθηκε ο Ηλίας Υφαντίδης

Στην συνέχεια η εκδήλωση μεταφέρθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, με τον Ηλία Υφαντίδη να τραγουδά «Ο ήλιον πάει ’ς σην μάναν ατ’». Η Άννα Καλαϊτζόγλου διάβασε ένα κομμάτι από το βιβλίο της Ναννίνας Σακκά-Νικολακοπούλου Παρρέσα, ενώ παρουσιάστρια ήταν η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Χριστίνα Κοντού.


Τα μέλη του Συλλόγου σε ένα αφηγηματικό-μουσικό δρώμενο 

Ένα μικρό απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του πατέρα του Γιώργου Ανδρεάδη διάβασε ο γιος του Ανδρέας, αφιέρωμα στη μνήμη του και στη μνήμη των Ποντίων που χάθηκαν. Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργία Ερμίδου ανέπτυξε την ομιλία της με τίτλο «19 Μαΐου, ημέρα μνήμης και περισυλλογής».

Το αφηγηματικό-μουσικό δρώμενο του Ηλία Υφαντίδη «Αχ, πατρίδα μ’, πατρίδα μ’», παρουσίασαν τα μέλη των χορευτικών ομάδων του Συλλόγου Βάλια Καραβά, Χριστίνα Κοντού, Σωτήρης Νταουλτζής και Ελένη Σταυρίδη, με αφηγήτρια την Άννα Καλαϊτζόγλου.


Ο κόσμος παρακολουθεί συγκινημένος την εκδήλωση

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Παναγιώτης Λεσγίδης, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, και μαζί με την πρόεδρο της «Ποντιακής Λύρας» κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στην πλατεία Δημοκρατίας εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και άλλων πολιτιστικών φορέων του Χαϊδαρίου, μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

  • Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος.