1 Ιούνιος 2017, 21:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2017, 22:14

Ο απολογισμός της ΕΠΟΝΑ για τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε (φωτο)

  • Ο απολογισμός της ΕΠΟΝΑ για τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε (φωτο)
  • Ο απολογισμός της ΕΠΟΝΑ για τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε (φωτο)
  • Ο απολογισμός της ΕΠΟΝΑ για τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε (φωτο)
  • Ο απολογισμός της ΕΠΟΝΑ για τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε (φωτο)

Με ένα ευχαριστώ στον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον αγώνα που έδωσε στο Δήμο Αθηναίων ώστε να παραχωρηθεί στα ποντιακά σωματεία η πλατεία Συντάγματος ώστε να στήσουν τα εκθεσιακά τους περίπτερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της 19ης Μαΐου, αλλά κι έναν προβληματισμό για τη συμπεριφορά του Δήμου απέναντι στους ποντιακούς συλλόγους, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής έκανε τον φετινό της απολογισμό για τις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου.

Το εκθεσιακό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ λειτούργησε από τις 17 έως τις 19 Μαΐου, διανέμοντας στους περαστικούς 2.500 φυλλάδια και αντίστοιχα DVD με τα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας.

Ξεκίνησε να στήνεται από μέλη της ΕΠΟΝΑ και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων το απόγευμα της Τρίτης 16 Μαΐου. Το περίπτερο –το οποίο περιείχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα– λειτουργούσε από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ και το επισκέφθηκαν χιλιάδες περαστικοί, με τα μέλη του Σωματείου να τους ενημερώνουν και να επικεντρώνονται στις τραγικές ημέρες που έζησε ο ποντιακός ελληνισμός κατά τη Γενοκτονία που υπέστη από τους Νεότουρκους-κεμαλικούς. Την προσπάθεια της ΕΠΟΝΑ στήριξε ολόψυχα και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής.

Για πρώτη φορά φέτος λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο δεν έγιναν οι προγραμματισμένες δράσεις του Σωματείου, ανάμεσά τους και η μεγάλη ολονυχτία.

Η ΕΠΟΝΑ, τέλος, έδωσε δυναμικό παρών στις κεντρικές εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη 19η Μαΐου με τη συμμετοχή των μελών της στην περιφρούρηση της πορείας προς την τουρκική πρεσβεία, αλλά και με τον παλμό που έδιναν με τα συνθήματα. Τα βλέμματα του κόσμου επίσης τράβηξε το γιγαντιαίο πανό της με τον «διωκόμενο Μικρό Πρίγκιπα» (το πασίγνωστο αυτό λογοτεχνικό βιβλίο στην Τουρκία είναι απαγορευμένο, γιατί, παρόλο που δεν τον κατονομάζει, αναφέρεται στον Μουσταφά Κεμάλ ως  δικτάτορα· ο ήρωας του βιβλίου, ο Μικρός Πρίγκιπας, που στην παγκόσμια λογοτεχνία αποτελεί σύμβολο αθωότητας, στην Τουρκία είναι υπό διωγμόν, γι’ αυτό σε έναν αλληγορικό παραλληλισμό είναι ένας από εμάς, είναι Έλληνας του Πόντου!) αλλά και τα πλακάτ που κρατούσαν οι νεολαίοι και ζητούσαν την απελευθέρωση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί.

  • Φωτογραφίες: Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.
Gallery
Εκδηλωσεις