1 Ιούνιος 2017, 08:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2017, 07:57

Οι Έλληνες κόβουν και από τα τρόφιμα

  • Επίθεση τα ξημερώματα σε σούπερ μάρκετ στον Βύρωνα

Η οικονομική ασφυξία που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά τα αναγκάζει να κόψουν και τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος των πωλήσεων σε τρόφιμα- ποτά- καπνό, υποχώρησε τον Μάρτιο κατά 12,5%. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πτώση σε βασικές κατηγορίες αγαθών, που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Οι συνεχείς φόροι και οι αλλεπάλληλες άμεσες και έμμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις κάνουν δυσπρόσιτα πολλά προϊόντα διατροφής, καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός απλά δεν βγαίνει.

Πέρα από τα τρόφιμα και τα ποτά, πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα καύσιμα και τα λιπαντικά αυτοκινήτων (- 4,9%), τα πολυκαταστήματα (- 4,3%), αλλά και τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-3,2%). Στον αντίποδα, οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά σε έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακό εξοπλισμό (9,9%), βιβλία-χαρτικά-λοιπά είδη (6%), ένδυση-υπόδηση (3,5%) και φαρμακευτικά-καλλυντικά (1,5%).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε τον Μάρτιο κατά 1%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2016, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2017 παρουσίασε πτώση 5,9%.