30 Μάιος 2017, 20:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2017, 20:39

Αγωνιώδεις τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα με Μέρκελ και Μακρόν

  • Αγωνιώδεις τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα με Μέρκελ και Μακρόν
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Με το τηλέφωνο στο χέρι είναι ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο των διαβουλεύσεων για το χρέος. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά διαδοχικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η «χρυσή τομή».

Οι επαφές του  Τσίπρα σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστούν τις προσεχείς μέρες, καθώς η Αθήνα διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, το θέμα θα πάει στο ανώτατο σημείο, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Στις συνομιλίες που είχε ο Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη «καθαρής λύσης» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Μετέφερε δε στην Μέρκελ καθώς επίσης στους Μακρόν και Τούσκ ότι μη λύση στο θέμα θα τίναζε στον αέρα τις καλές προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Η ελληνική πλευρά άλλωστε, έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις πως η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών, αλλά τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση και να κάνει το αναγκαίο άλμα προς την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρέφεια.