26 Οκτώβριος 2013, 09:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:56

Η ενσωμάτωση των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα. Βίντεο

  • Η ενσωμάτωση των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα. Βίντεο

Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στο γεμάτο από κόσμο, κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», η κοινή εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» και της Ένωσης Μικρασιατών Γλυφάδας «Το Άργενον», με θέμα «Η ενσωμάτωση των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα». Δείτε τα βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας κ. Κυριάκου Τιλγκερίδη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο θέμα της εκδήλωσης, παρουσίασε τους ομιλητές.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πανοσιολογιότατο, Αρχιμανδρίτη Πατέρα Μιχαήλ, ως εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, Παύλο και της Αντιδημάρχου διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου της Γλυφάδας κ. Μαρίας Βουγιουκλή, ως εκπροσώπου του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Κόκκορη.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κ. Μαίρη Παπάζογλου, Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Γλυφάδας, η οποία αναφέρθηκε κυρίως στη συμβολή των προσφύγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου στην κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφυγες που αναδείχθηκαν σε προσωπικότητες με τεράστια συμβολή και επιρροή στην Ελλάδα.

Η κ. Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος και βουλευτής, αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου του ξεριζωμού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κίνδυνο της μη επανάληψης του εθνικού διχασμού στην Ελλάδα του σήμερα.

Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ της σύγχρονης ιστορίας, περιέγραψε με ιστορική ακρίβεια την πολιτική κατάσταση της εποχής του ξεριζωμού στην Ελλάδα, αναλύοντας τη "δύσκολη" συνάντηση των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, με το ελληνικό πολιτικό σύστημα της εποχής.

Ο κ. Γεώργιος Χοροζίδης, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, αναψηλάφησε το ιστορικό περίγραμμα της εποχής μέσα από συγκεκριμένες αναφορές και μαρτυρίες, αποτυπώνοντας με τον τρόπο αυτό την φρικτή πραγματικότητα που βίωσαν οι Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου και Μικράς Ασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση χορών από τα χορευτικά τμήματα των δύο συλλόγων.


Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν:


Πηγή: elzoni.gr