29 Μάιος 2017, 22:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2017, 21:46

Μακρόν: Προειδοποίησε με αντίποινα για τα χημικά στη Συρία

  • Κάλεσμα Μακρόν σε Κίνα και Ρωσία για αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας
    Πούτιν και Μακρόν σε συνάντησή τους στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (φωτ.: EPA / Stephane De Sakutin)

Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή και θα συναντούσε δυναμική γαλλική αντίδραση, ξεκαθάρισε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμμαχο του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο, έθεσε το ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Ρωσία, ειδικά το θέμα των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, και εξέφρασε την αντίθεσή του στα μέτρα που λαμβάνει το ρωσικό κράτος ενάντια στις ΜΚΟ.

Σε ερώτηση για τη μη χορήγηση διαπιστεύσεων σε δημοσιογράφους των ρωσικών κρατικών δικτύων Russia Today και Sputnik κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μακρόν, παρουσία του Πούτιν, χαρακτήρισε τα δύο μέσα «όργανα προπαγάνδας και όχι δημοσιογραφίας» όσον αφορά τη στάση τους κατά την προεκλογική περίοδο στη Γαλλία, κατηγορώντας τα ότι διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις για να πλήξουν την υποψηφιότητά του.

Παρά τον αυστηρό του τόνο, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι τόνισε στον Ρώσο πρόεδρο τη βούλησή του να ενισχύσει την εταιρική σχέση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρωσία, υπενθυμίζοντας τις ιστορικές σχέσεις φιλίας μεταξύ Παρισιού και Μόσχας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του τόνισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν συνεισφέρουν «καθόλου» στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

 «Ρωτάτε πώς οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διευθετηθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία; Ιδού η απάντηση: Με κανέναν τρόπο!», είπε ο Πούτιν.

Για το θέμα ο Μακρόν σημείωσε ότι θα υπάρξει «μια συζήτηση» με τη λεγόμενη διάταξη της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) τις «προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες», για να αποφευχθεί «μια κλιμάκωση» των εντάσεων.