29 Μάιος 2017, 18:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2017, 18:55

Κοτζιάς προς Τουρκία: Να είναι αρκούντως σώφρων και να συζητήσει μαζί μας

  • Κοτζιάς προς Τουρκία: Να είναι αρκούντως σώφρων και να συζητήσει μαζί μας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε στο υπουργείο Εξωτερικών. Επί τάπητος τέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και ειδικότερα το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, το οποίο, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, συνδέεται με την ανάγκη και την απαίτηση να κατανοήσει η Τουρκία ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, «και ότι δεν μπορεί να διαθέτει παρεμβατικά δικαιώματα».

Μάλιστα, ζήτησε να είναι «αρκούντως σώφρων» και να συζητήσει με την Ελλάδα ώστε να προετοιμαστεί μια διεθνής διάσκεψη της Γενεύης. «Δυστυχώς η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλει τις δικές της ανάγκες και όχι τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων της», εξήγησε. Ακόμα, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να προβάλλει ενδιάμεσα αιτήματα –όπως το λεγόμενο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών που αφορά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση–, και όχι το Κυπριακό.

Κοτζιάς: Η Τουρκία θα πρέπει να πάψει να βλέπει το Κυπριακό ως ένα ζήτημα εξυπηρέτησης δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων, ή συμφερόντων έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριξε και υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις, τη συνέχιση της αναζήτησης μιας δημιουργικής λύσης, διζωνικής και δικοινοτικής για το Κυπριακό. «Χάρη στην επιμονή της ελληνικής πλευράς η όλη διαπραγμάτευση είναι ανοιχτού τέλος», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι η Αθήνα πριν από έναν χρόνο είχε άδικα κατηγορηθεί από πάρα πολλές πλευρές για την επιμονή αυτή. «Η Ελλάδα ασχολείται μόνο με την διεθνή πτυχή του Κυπριακού, με το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας», κατέληξε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την απόσυρση του τουρκικού στρατού είναι απλή και σαφής: «Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Ασφαλώς κάθε στρατός που αποχωρεί, όπως συνέβη με τον σοβιετικό στην ανατολική Γερμανία, χρειάζεται να έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης».

Όσο για τις δύο συνθήκες εγγυήσεων και ασφαλείας επανέλαβε την ανάγκη «να καταργηθούν και στη θέση τους να υπάρξει ένα σύμφωνο φιλίας ανάμεσα στις χώρες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Κύπρου και την προστασία της από τρίτους κινδύνους».