30 Μάιος 2017, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2017, 17:31

Και ο Λαγκαδάς τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Και ο Λαγκαδάς τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: Δήμος Λαγκαδά)
  • Και ο Λαγκαδάς τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: Δήμος Λαγκαδά)
  • Και ο Λαγκαδάς τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: Δήμος Λαγκαδά)

Την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τίμησαν την περασμένη Κυριακή οι ποντιακοί σύλλογοι του δήμου Λαγκαδά σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδά, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά με κεντρικό ομιλητή τον μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία. Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ομόνοια μεταξύ των Ποντίων, αλλά και όλων των Ελλήνων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεθνή αναγνώρισή της.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Πόντος – Οι μεγάλες ώρες» σε παραγωγή της Livemedia, ένα αφιέρωμα στα γεγονότα και το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της περιόδου.

Το παρών έδωσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Θόδωρος Καράογλου, Γιώργος Λαζαρίδης και Δημήτρης Μάρδας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παπάς, ο ταξίαρχος Σωτήρης Κωστάκογλου, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΟΕ και της ΠΟΠΣ.


(Φωτ.: Δήμος Λαγκαδά)

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορό σέρρα. Συμμετείχαν η Ένωση Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, ο Ποντιακός Σύλλογος Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας», ο Φιλοπροοδευτικός Εξωραϊστικός Ποντιακός Σύλλογος Πολυδενδρίου Λαγκαδά, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρακοντίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέντε Βρυσών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαχανά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρούς «Τα Γεράκια», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροράχης, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Λαγκαδά, και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Μυγδονία» Λαγκαδά.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ28
ΜΑΙΟΣ
2017
10:30
Οι Ποντιακοί Σύλλογοι Λαγκαδά τιμούν τη Γενοκτονία των Ποντίων.