28 Μάιος 2017, 17:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2017, 18:21

«Ο αδελφός μου εκτελέστηκε με τρεις σφαίρες ενώ ήταν δεμένος»

  • «Ο αδελφός μου εκτελέστηκε με τρεις σφαίρες ενώ ήταν δεμένος»
    Εικόνα από την τελετή παραλαβής λειψάνων 17 αγνοουμένων-πεσόντων στην Κύπρο (φωτ.: geetha.mil.gr)

Τα μάτια του Νίκου Παπαδόπουλου ήταν βουρκωμένα από συγκίνηση και περηφάνια, καθώς την Παρασκευή (26 Μαΐου 2017) παραλάμβανε, με καθυστέρηση 34 χρόνων, από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μετάλλιο και τιμητική περγαμηνή για τον αδελφό του Ιωάννη Παπαδόπουλο του Χαριλάου από την Λάνθη Ηλείας, ο οποίος θυσιάστηκε στην επική μάχη του στρατοπέδου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), στην περιοχή Γερόλακκος, στην Λευκωσία και η τύχη του αγνοείτο από τις 16 Αυγούστου 1974.

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, που κατατέθηκε στην αρμόδια Ερευνητική Επιτροπή, που από το 2005 διενεργεί εκταφές σε πιθανούς χώρους ταφής για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974. Τα λείψανα που βρίσκονται ταυτοποιούνται με τη μέθοδο του DNA και στη συνέχεια παραδίδονται για ταφή στους οικείους ή άλλους στενούς συγγενείς .

Προχθές, όταν τελείωσε το τρισάγιο στον ναό της Του Θεού Σοφίας και λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα τα λείψανα 16 πεσόντων ή αγνοουμένων του 1974 και ενός από τις δικοινοτικές ταραχές του 1964, ο Νίκος Παπαδόπουλος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον αδελφό του. Στο πρόσωπο και, κυρίως στα λόγια του, εκτός από συγκίνηση και περηφάνια, υπήρχε έντονη πικρία, θυμός και αγανάκτηση, γιατί όπως είπε, παρόλο που τον ενημέρωσαν για την ταυτοποίηση των λειψάνων του αδελφού του, δεν του έλεγαν για μήνες την αλήθεια.


(Φωτ.: geetha.mil.gr)

Ο Νίκος Παπαδόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αλήθεια του αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν πήγε στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Επιτροπής για αγνοούμενα πρόσωπα. Αφού του έκαναν μια εκτενή ενημέρωση, τον πέρασαν στο χώρο όπου ήταν τα λείψανα του αδελφού του. « Η θέα των λειψάνων μου προκάλεσε σοκ και φρίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Τα χέρια του ήταν δεμένα με τα κορδόνια από τα άρβυλα. Τον εκτέλεσαν με τρεις σφαίρες, μία στο κρανίο, μία στην σπονδυλική στήλη και μία στο θώρακα», δήλωσε. Στοιχείο που αποδεικνύει ότι αυτά τα παλικάρια συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.

Άρα, επισημαίνει ο ίδιος, πρόκειται, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, για «αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου».

Η Τουρκία, προσθέτει, «πρέπει να πληρώσει για τις βαρβαρότητες αυτές». Ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε το θέμα στους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Καμμένο και Φωκαΐδη. Επίσης, είπε ότι ζήτησε από το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο τα κορδόνια, αλλά του απάντησαν ότι δεν μπορεί να τα πάρει, γιατί «ακόμη αποτελούν τεκμήρια».