25 Οκτώβριος 2013, 13:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:56

Καταρρέει το κτίριο του Ελληνικού μουσείου στο Ντερμίσι Αγίων Σαράντα!

  • Η ιστορία της Ελληνικής σημαίας

Καταρρέει το κτίριο του Ελληνικού μουσείου στο Ντερμίσι Αγίων Σαράντα!

Επισκεπτόμενος κανείς το διδασκαλικό και εθνογραφικό μουσείο, που λειτουργεί ο Σύλλογος Ελλήνων Διδασκάλων Βορειοηπειρωτών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, νιώθεις με την πρώτη ματιά την οσμή της Ελλάδας. Και από τα εκθέματα του μουσείου, αλλά και από... την εγκατάλειψη του κτιρίου, όπου στεγάζεται. Δικαιολογημένο το μεγάλο παράπονο του προέδρου του συλλόγου Γιώργου Ζαφειράτη, που με ελληνικό παλμό μας φιλοξένησε σ’ αυτό. «Δεν μας στηρίζει η μάνα μας η Ελλάδα», παρατήρησε συγκινημένος. Και φαίνεται αυτό.


Το παλαιό κτίριο, στο οποίο φιλοξενείται το μουσείο, σε ορισμένα σημεία του είναι υπό κατάρρευση. Τι και αν μέσα σ’ αυτό υπάρχουν κομμάτια της ελληνικής ψυχής: Έγγραφα από τα ελληνικά σχολεία της περιοχής, όπως μαθητολόγια, απουσιολόγια, καταστάσεις ελληνοδιδασκάλων, αλλά και αντικείμενα από την καθημερινότητα των ανθρώπων, όπως αλέτρια, σπιτικά είδη, φορεσιές κ.λπ., που δείχνουν ότι το ελληνικό στοιχείο είναι πάντοτε, παρά τις κατά καιρούς δοκιμασίες, ισχυρό. Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Βορειοηπειρώτης δημοσιογράφος Γιώργος Κρεμμύδας «ο σύλλογος συνταξιούχων δασκάλων με το μουσείο μας δίνει ένα μεγάλο μάθημα.


Να κρατήσουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, τη λαογραφία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Το μουσείο των συνταξιούχων δασκάλων είναι ο καθρέφτης αυτής της προσπάθειας. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Ζαφειράτης γύρισε βουνά και κάμπους, γραφεία και υπουργεία, προκειμένου να αποκτήσει ο βορειοηπειρωτικός χώρος αρχείο από την εκπαιδευτική και την πολιτιστική του πορεία».

Πηγή:  tro-ma-ktiko.blogspot.gr