25 Οκτώβριος 2013, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:56

Xρύσανθος Φιλιππίδης: Ο τελευταίος Αργοναύτης

  • Xρύσανθος Φιλιππίδης: Ο τελευταίος Αργοναύτης

Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος: Η σπουδαιότερη προσωπικότητα της νεότερης ιστορίας του Πόντου. Θρακιώτης στην καταγωγή αγάπησε τον Πόντο και τους Ποντίους και ταυτίστηκε με αυτούς

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, το νεοκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΣΠΟΣ) της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο  της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας (ΠΕΝ) του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης παραβρέθηκαν με συγκίνηση  στο μνημόσυνο που τέλεσε στην Κομοτηνή, στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.Παντελεήμονας  υπέρ του αγωνιστή αρχιεπισκόπου Αθηνών,  Χρύσανθου, του από Τραπεζούντος.

Ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος (Φιλιππίδης) είναι ίσως η σπουδαιότερη προσωπικότητα της νεότερης ιστορίας του Πόντου. Θρακιώτης στην καταγωγή (γεννήθηκε το 1881 στην Γρατινή  Κομοτηνής) αγάπησε τον Πόντο και τους Ποντίους και ταυτίστηκε με αυτούς. Σεβαστή προσωπικότητα και από τους Τούρκους, γι αυτό και όταν επίκειτο η κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Ρώσους το 1916, σε αυτόν την παρέδωσαν λέγοντας την ιστορική εκείνη φράση: «Από σας την πήραμε αυτή την πόλη σε εσάς την παραδίδουμε».

Με δική του ιδέα και πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 1927 η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, η οποία έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη συγγραφή και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το 1939 έγινε αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ενώ  εκθρονίστηκε  στις 2 Ιουλίου του 1941, όταν  με τα ιστορικά λόγια : «Ο αρχηγός της εκκλησίας δεν παραδίδει την πρωτεύουσα της πατρίδος του εις ουδένα ξένον. Ο αρχηγός της εκκλησίας ένα καθήκον έχει: Να φροντίσει δια την απελευθέρωσίν της», αρνήθηκε να χοροστατήσει σε λειτουργία στη Μητρόπολη, παρουσία των γερμανικών αρχών κατοχής και  να ορκίσει τη δοτή κυβέρνηση Τσολάκογλου

Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη. Κοιμήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1949, έχοντας διδάξει ήθος, ανδρεία και πατριωτισμό και αφήνοντας σπουδαίο συγγραφικό έργο.

Αμέσως μετά τη λειτουργία και το μνημόσυνο τα νεοεκλεγέντα, από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, Διοικητικά Συμβούλια του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του ΣΠΟΣ, συγκροτήθηκαν σε σώμα, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Σ.Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Πρόεδρος: Χρύσα Μαυρίδου (Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου Ν. Ροδόπης «Η Κερασούντα και το Γαρς»). Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Κεσαπίδης (Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί»). Γεν. Γραμματέας: Στυλιανός Νικολάου (Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»). Ταμίας: Νίνα Κυριακίδου  (Σύλλογος Ποντίων Δωρικού «Ακρίτες Κομνηνοί»)

Μέλη οι: Δήμητρα Γκουτουσάκη (Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλoρίου . «Η Κερασούντα και το Γαρς»). Τριαντάφυλλος Ευθυμιάδης (Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κεφαλαρίου). Νεκτάριος Παπαδόπουλος (Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος»). Ελευθερία Περσίδου (Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροκορδάτου Δράμας « Άγιος Γεώργιος»). Νικηφόρος Φουλιράς (Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής). Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης  (Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος)

Πηγή: xronos.gr