25 Μάιος 2017, 10:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2017, 10:34

Ποιος είναι ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει την έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

  • Ποιος είναι ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει την έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ
    Ο διδάσκων της έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, εκλεκτός και της Επιτροπής της Φιλοσοφικής Σχολής, επιλέχθηκε για τη θέση του διδάσκοντα στην έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μετά από απόφαση της Συγκλήτου.

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης έχει συγγράψει 3 μονογραφίες σε θέματα οικονομικής ιστορίας του Πόντου. 

Έχει δημοσιεύσει ικανό αριθμό άρθρων σε έγκριτα περιοδικά της ημεδαπής και αλλοδαπής, καθώς επίσης και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Επιπρόσθετα, έχει συμβάλει στη σύνταξη και επιμέλεια τεσσάρων ιστορικών λευκωμάτων, που αφορούν σε δραστηριότητες των προσφύγων από τον Πόντο στην Ελλάδα, ενώ έχει επιμεληθεί και της έκδοσης τεσσάρων τόμων που αφορούν στην ιστορία του Πόντου.

Όπως ανέφερε στο pontos-news.gr ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στην έδρα Ποντιακών Σπουδών, αφού επιπλέον επιλέχθηκε ο διδάσκων, ενώ και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης». Εκείνα που απομένουν, είναι κάποιες υπογραφές από το υπουργείο Παιδείας.


Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας για την Έδρα Ποντιακών Μελετών στο ΑΠΘ από τον πρύτανη Περικλή Μήτκα και τον Ιβάν Σαββίδη (φωτ. Φίλιππος Φασούλας)

«Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολύ αξιόλογους επιστήμονες για τη θέση. Είμαστε ευτυχείς, διότι ο κ. Χατζηκυριακίδης διαθέτει την απαραίτητη γνώση και έχει και την απαιτούμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ελπίζω ότι θα δώσει στην έδρα Ποντιακών Σπουδών αυτό που όλοι φανταζόμαστε και αρμόζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», ανέφερε στο pontos-news.gr ο Περικλής Μήτκας.

Οι βασικοί στόχοι της έδρας Ποντιακών Σπουδών περιλαμβάνουν την έρευνα, τη μελέτη και τη συστηματική καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού του γεωγραφικού Πόντου κατά τους νεότερους χρόνους (από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και έπειτα) και τη διδασκαλία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού κατά την ίδια περίοδο. Η έδρα θα συνδεθεί με τις δομές, τα προγράμματα σπουδών και τα ερευνητικά προγράμματα που υφίστανται ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, καθώς επίσης θα συντονίσει, θα συστηματοποιήσει και θα καθοδηγήσει την έρευνα, ιδιαίτερα στο πεδίο του Ελληνισμού του Πόντου.

Τα επίσημα εγκαίνια της έδρας
Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της επώνυμης έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 17:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Η έδρα θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Μελίνας Ασλανίδου και των αδελφών Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη.

Στην είσοδο της Αίθουσας Τελετών του ΑΠΘ θα παρουσιάζεται η θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» από τη συλλογή του Στέργιου Θεοδωρίδη «Εν Πόντω-Συμβολή στη Μνήμη». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης