22 Μάιος 2017, 22:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2017, 22:05

Απάτες σε βάρος Ελλήνων εισαγωγέων από εταιρίες «μαϊμού» στη Γερμανία

  • Απάτες σε βάρος Ελλήνων εισαγωγέων από εταιρίες «μαϊμού» στη Γερμανία

Μετά από μια σειρά κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές στο Βερολίνο προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους τις ελληνικές επιχειρήσεις για τον κίνδυνο εξαπάτησής τους από εταιρείες «μαϊμού» στη Γερμανία.

Έχουν ήδη καταγραφεί αρκετά περιστατικά όπου πίσω από τις εταιρείες «μαϊμού» κρύβονται απατεώνες από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Νιγηρία και το Καμερούν.

Το γεγονός πάντως ότι τα κρούσματα απάτης φέτος αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι ανάγκασε το γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο να δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση. Από τις αρχές του χρόνου κατέγραψε δέκα τέτοιου είδους περιπτώσεις, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να είναι μεγαλύτερος.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον Γερμανοελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW) πρόκειται για «μεμονωμένα αρνητικά περιστατικά». Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Γερμανίας γίνονται κανονικά. Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle ο επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο Χρήστος Ντοκομές, οι απάτες που καταγράφηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές με τις «υγιείς» γερμανικές εταιρείες.

Τι πρέπει να προσέχουν οι Έλληνες εισαγωγείς
Οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές συνιστούν πριν από την οριστικοποίηση οιασδήποτε παραγγελίας με επιχείρηση, με την οποία δεν έχουν συνεργασθεί στο παρελθόν, οι Έλληνες να συμβουλεύονται το επιχειρηματικό προφίλ της γερμανικής εταιρείας. Αρκετές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα προϊόντα που προσφέρονται να μην συγκαταλέγονται σε αυτά που εμπορεύεται η γερμανική επιχείρηση σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να επιδιώκουν την επαφή μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της εταιρείας, ο αριθμός του οποίου θα πρέπει να διασταυρωθεί από ανεξάρτητη πηγή, όπως βάσεις δεδομένων. Ύποπτο είναι επίσης όταν η διεύθυνση παράδοσης των προϊόντων είναι διαφορετική από αυτή της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση όμως, εφ' όσον δεν έχουν πλήρως τα στοιχεία του εντολοδόχου εκτέλεσης της παραγγελίας, δεν πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προχωρούν σε προκαταβολή πριν από την αποστολή των προϊόντων.

Ο Χρήστος Ντοκομές συνιστά στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν σκοπό να συνάψουν για πρώτη φορά συνεργασία με γερμανικές εταιρείες να επικοινωνήσουν προηγουμένως με τα γραφεία του Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Βερολίνου, Μονάχου και Ντίσελντορφ. Τον περασμένο χρόνο καταγράφτηκαν πάνω από 900 αιτήματα ελληνικών εταιριών που αφορούσαν θέματα όπως επαφές με γερμανικές εταιρίες, πληροφορίες για τη γερμανική αγορά κ.α.

Πηγή: Deutch Welle