20 Μάιος 2017, 01:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2017, 02:57

Ούλ’ εντάμαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)

  • Ούλ’ εντάμαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)
  • Ούλ’ εντάμαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)
  • Ούλ’ εντάμαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)
  • Ούλ’ εντάμαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)
  • Ούλ’ εντάμαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)
  • Ούλ’ εντάμαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)
  • Ούλ’ εντάμαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)
  • Ούλ’ εντάμαν στο Σύνταγμα για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)

Η δίψα για δικαίωση των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα της φονικής μανίας των Οθωμανών Τούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν αυτή που έφερε για ακόμα μία φορά χιλιάδες Πόντιους στο Σύνταγμα, το απόγευμα της 19ης Μαΐου. Μιας μέρας που ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργο Βαρυθυμιάδη ως ημέρα-αφετηρία μιας μαραθώνιας προσπάθειας ενημέρωσης και αφύπνισης.

«Αφετηρία αγώνα και διεκδικήσεων σε κάθε επίπεδο, σε κάθε τομέα σε καθημερινή βάση μέχρι την τελική δικαίωση των προγόνων μας» είπε.

Την απόλυτη σιωπή και το παρατεταμένο χειροκρότημα που σήμαναν το τέλος της αλλαγής φρουράς με τους δύο Εύζωνες ενδεδυμένους με τη στρατιωτική στολή του Πόντιου αντάρτη στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έσπασε η φωνή του λυράρη Ηλία Υφαντίδη που ερμήνευσε το «Αητέντς επαραπέτανεν». Αμέσως μετά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ για πρώτη φορά είχε μεταφερθεί στο σημείο το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά –φυλάσσεται στη μητρόπολη της Νίκαιας–, μετά από πρόταση του προέδρου της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού Νίκου Κοπαλά. Την εικόνα μετέφεραν μέλη της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού.

«Είναι αγώνας τιμής και χρέους όλων των Ελλήνων»
Την έναρξη της κεντρικής εκδήλωσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην Αθήνα, το βάρος της οποίας χρόνια τώρα σηκώνει ο ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων, έκανε η Σουλτάνα Βαρυτιμιάδου. Αφού ανήγγειλε τους επισήμους και τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) Άντριου Γούλφορντ, κάλεσε στο βήμα τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη που μίλησε για «τον αγώνα που δεν είναι μόνο των Ποντίων ή των προσφυγικής καταγωγής γενικά. Είναι αγώνας τιμής και χρέους όλων των Ελλήνων, όλων των ανθρώπων».

Η ιστορία απαιτεί πράξεις και όχι λόγια, απαιτεί να υπάρξει ολοκλήρωση του έργου, είπε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων, εκφράζοντας την απαίτηση όλων «η ελληνική πολιτεία να σεβαστεί και να υλοποιήσει έστω τις τυπικές υποχρεώσεις έναντι των Ελλήνων της Ανατολής, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Ιωνίας». Από το βήμα, ζήτησε την επαναφορά στη διδακτέα-εξεταστέα ύλη σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα «της ιστορίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας, της ιστορίας που πονάει, ματώνει, αλλά εμπνέει και εμψυχώνει».

Ζήτησε δεσμεύσεις από τους Έλληνες βουλευτές για τη διαχείριση του Ποντιακού Ζητήματος και τη διαμόρφωση στρατηγικής ώστε να διεθνοποιηθεί το θέμα. Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική Βουλή «να αναγνωρίσει άμεσα τη γενοκτονία των Ασσυρίων, ώστε να επιτελέσει το χρέος της και να δυναμώσει θεσμικά τη σύμπραξη των τριών χριστιανικών λαών: Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων». Ο Πόντος ζει και θα ζει μέσα στις καρδιές των Ποντίων, είπε ο Γ. Βαρυθυμιάδης, λίγο πριν καλέσει στο βήμα τον πρόεδρο της IAGS Άντριου Γούλφορντ.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να αρνείται το έγκλημα»
Στέκομαι στο πλευρό σας ως ένδειξη αναγνώρισης των εκκλήσεών σας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους, είπε ο Άντριου Γούλφορντ, επαναλαμβάνοντας το ψήφισμα της IAGS που αναγνωρίζει πως η εκστρατεία των Οθωμανών εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας το διάστημα 1914-1923 αποτέλεσε τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας.

«Έχουμε δώσει μεγάλη προσοχή και μελετούμε διεξοδικά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στεκόμαστε στο πλευρό σας και ζητάμε να μπει ένα τέλος στην άρνηση» πρόσθεσε.

353.000 νεκροί ζητούν δικαίωση
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, καθώς και της αρμενικής και της ασσυριακής κοινότητας στην Ελλάδα. Σε δυάδες, οι επίσημοι κατέθεσαν έξι στεφάνια προκειμένου να σχηματιστεί ο ιερός αριθμός «353.000». Στις 20:23, οκτώ πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ χόρεψαν σέρρα. Ο Ηλίας Υφαντίδης ήταν στη λύρα και ο Παναγιώτης Κοπαλίδης στο νταούλι.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Η πορεία προς την πρεσβεία Τουρκίας
«Το αίμα των αθώων δεν στεγνώνει», «Όχι άλλες γενοκτονίες», «Να μπει στα σχολεία του Πόντου η ιστορία, να μάθει ο κόσμος όλος για τη Γενοκτονία», καθώς και σύνθημα για τον ποντιακής καταγωγής ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί δόνησαν την ατμόσφαιρα με το ξεκίνημα της πορείας λίγο μετά τις 20:45. Μια ατμόσφαιρα που ήδη ήταν φορτισμένη συναισθηματικά από τη συγκίνηση και την περηφάνια που προκάλεσαν νωρίτερα στους συγκεντρωμένους η αλλαγή φρουράς των Ευζώνων, η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των χιλιάδων γενοκτονηθέντων και η συγκλονιστική σέρρα των πυρριχιστών του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από το Σύνταγμα με προορισμό την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα βρίσκονταν η βουλευτής Β΄ Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο Λουκάς Αντώναρος, στέλεχος των ΑΝΕΛ, ο ταξίαρχος ε.α. Δημήτριος Χαρσίκας από Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, καθώς και ο πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Κωνσταντινίδης των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλάδος.

Η πορεία σταμάτησε στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης. Εκεί, οι δυνάμεις της αστυνομίας είχαν κλείσει το δρόμο προς την τουρκική πρεσβεία. Παράλληλα, όμως, δεκάδες μέλη των σωματείων του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εντάσεων αλλά και για το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης των διαδηλωτών προς την πλευρά της πρεσβείας. Παρ' όλα αυτά, δημιουργήθηκε μια εστία έντασης, όταν ορισμένα άτομα προχώρησαν στο κάψιμο μιας τουρκικής σημαίας – επεισόδιο που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΠΟΕ, η οποία καταδίκασε την ενέργεια και ξεκαθάρισε (με μήνυμα από τα μεγάφωνα) ότι δεν έγινε από μέλη των σωματείων της.

«Το κάψιμο σημαίας δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρυθυμιάδης, που έσπευσε στο σημείο λίγα λεπτά αργότερα. Είχε προηγηθεί η διαβούλευση του προέδρου του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης για την επίδοση του ψηφίσματος στην τουρκική πρεσβεία, κάτι που δεν κατέστη δυνατό καθώς η αστυνομία υποστήριξε ότι το κτήριο ήταν κλειστό εκείνη την ώρα και έτσι δεν επέτρεψε τη μετάβαση ατόμων στην είσοδο της πρεσβείας για τη θυροκόλληση του ψηφίσματος. Αντίθετα, προτάθηκε στον πρόεδρο να επιχειρήσει το πρωί του Σαββάτου να επιδώσει το υπόμνημα στον Τούρκο πρέσβη.

Γύρω στις 21:45 η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά και οι Πόντιοι (κάθε ηλικίας) που έλαβαν μέρος στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στην Αθήνα αποχώρησαν από το σημείο έχοντας στείλει για μια ακόμη χρονιά το ηχηρό μήνυμα ότι 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση!

Κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου, Χρήστος Τέλιος.
Φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης, Βασίλης Τσενκελίδης.

Εκδηλωσεις