19 Μάιος 2017, 22:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2017, 22:51

Τι δήλωσαν Άντριου Γούλφορντ και Γιώργος Βαρυθυμιάδης στο pontos-news.gr

  • Τι δήλωσαν Άντριου Γούλφορντ και Γιώργος Βαρυθυμιάδης στο pontos-news.gr
    Ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ΠΟΕ στο Σύνταγμα Άντριου Γούλφορντ (φωτ. : Β. Τσενκελίδης)

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων ατιμώρητο εμφανίστηκαν τόσο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) Άντριου Γούλφορντ όσο και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης μιλώντας στο pontos-news.gr λίγο πριν πάρουν το λόγο στην κεντρική εκδήλωση μνήμης και τιμής της ΠΟΕ στην Αθήνα.

Κοινός τόπος, η υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το έγκλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και όλων των υπόλοιπων χριστιανών της Ανατολής.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε τη στήριξή μας στους ανθρώπους που ζητούν δικαίωση και τη διεθνοποίηση όλων όσων συνέβησαν» είπε ο Άντριου Γούλφορντ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars - IAGS). Αφού τόνισε πως νιώθει τιμή για την πρόσκληση της ΠΟΕ στη σημερινή εκδήλωση, υπογράμμισε ότι η IAGS έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Οθωμανούς Τούρκους και για αυτό καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αρνείται όλα όσα συνέβησαν και να προχωρήσει σε αποκατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση του pontos-news.gr για το τι θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία σχετικά με το Ποντιακό Ζήτημα, ο πρόεδρος της IAGS είπε ότι προφανώς πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Έλληνες Ποντίους. Ωστόσο «αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν προηγηθεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Οθωμανούς Τούρκους» υπογράμμισε.


Ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης (φωτ.: Β. Τσενκελίδης)

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταθεί δίπλα μας»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης δήλωσε ότι «σήμερα 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμούμε τους προγόνους μας. Δίνουμε το παρών εδώ. Ανανεώνουμε κάθε χρόνο τον όρκο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων.»

Όπως όμως πρόσθεσε «ζητάμε από την κυβέρνηση να γίνει σύμμαχός μας γιατί εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις μας αφήνουν μόνους μας να παλεύουμε. Καλό είναι να μας συμπαρασταθούν ώστε ο αγώνας μας να έχει αποτέλεσμα και να αποκτήσει μια διαφορετική δυναμική. Προωθώντας μόνοι μας κάτι τόσο μεγάλο, χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης, αντιμετωπιζόμαστε ως ακτιβιστές και οι ξένες χώρες δεν μπορούν να μας πάρουν στα σοβαρά. Δεν είναι δυνατό να μπαίνει μπροστά η ομοσπονδία και το κράτος να μην είναι δίπλα μας. Οι Πόντιοι βουλευτές, ειδικά εκείνοι που είναι στο κυβερνών κόμμα, πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη».

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης αναγνώρισε ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή ήταν αναβάθμιση ως προς το χειρισμό του Ποντιακού Ζητήματος από το κράτος, ωστόσο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν δόθηκε ο λόγος στους Ποντίους να μιλήσουν.

«Αντί οι βουλευτές να μας πουν τις θέσεις τους, το πώς θα διεκδικήσουμε πολιτικά την αναγνώριση, μάς είπαν ιστορίες που τις είχαν ακούσει από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους. Δεν γίνεται έτσι η αναγνώριση και η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και κάλεσε τους Ποντίους να παραμείνουν ενωμένοι και να μην ξεφύγουν από το στόχο τους καθώς όλοι μαζί μπορούν να κάνουν περισσότερα.

Εκδηλωσεις