19 Μάιος 2017, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2017, 17:06

Απόλλων Καλαμαριάς: 353.000 ψυχές Ελλήνων ζητούν δικαίωση

  • Το μήνυμα του Απόλλωνα Καλαμαριάς για τη Γενοκτονία των Ποντίων 2
    (Φωτ.: erasitexnikothessalonikis.blogspot.gr)

«Ημέρα μνήμης. Το 1919, στις 19 Μαΐου, οι διωγμοί, η τρομοκρατία, οι εξορίες, οι πυρπολήσεις των χωριών και οι δολοφονίες των Ελλήνων του Πόντου, από τους τούρκους του Μουσταφά Κεμάλ ανάγκασαν τους Έλληνες να ξεριζωθούν γράφοντας με το αίμα χιλιάδων μια από τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Από τότε, 353.000 ψυχές Ελλήνων ζητούν δικαίωση! Η πάγια θέση της Τουρκίας είναι πως δεν υπήρξε Γενοκτονία, εγγράφοντας τις απώλειες του ελληνικού πληθυσμού στις συνήθεις φρικαλεότητες του πολέμου, από εχθροπραξίες και αρρώστιες μέχρι στερήσεις, κακουχίες και λιμούς», σημειώνει ο Απόλλων Καλαμαριάς στο μήνυμά του για τη 19η Μαΐου.

»Με ψήφισμά της το 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών, συνεχίζει, αποφάσισε ότι "η οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων μεταξύ των ετών 1914 και 1923 συνιστά Γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και Ελλήνων της Ανατολίας"». 

«Η μητέρα Ελλάδα, συνεχίζει, με απαράδεκτη ηθικά καθυστέρηση, αποφάσισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς για τα εγκλήματα που διέπραξαν την περίοδο 1916-1923. Χρέος μας λοιπόν σαν Έλληνες, σαν Πόντιοι και σαν Απολλωνιστές είναι να διατηρήσουμε στη μνήμη μας την 19η Μαϊου, σαν ημερομηνία ορόσημο και να την περάσουμε στις επόμενες γενιές. 

»Ο Απόλλων ως γνήσιο τέκνο του ποντιακού ελληνισμού τίμα την ιστορία του και το παρελθόν του και γι’ αυτό φέρει στην φανέλα του δύο συγκεκριμένα χρώματα.

»Το κόκκινο, που παραπέμπει στο αίμα των χιλιάδων αδικοχαμένων Ποντίων το νήμα της ζωής των οποίων κόπηκε βίαια στη Γενοκτονία αλλά και στο δρόμο για την προσφυγιά, και το μαύρο ως πένθος και θρήνος για το ίδιο ιστορικό γεγονός, επιλέχθηκαν το 1926 και εξακολουθούν να αποτελούν και σήμερα τα χρώματα της ομάδας του Απόλλωνα, της μεγαλύτερης και πιο γνωστής ομάδας Ποντίων σε ολόκληρη τη χώρα», καταλήγει στο επετειακό μήνυμά του ο Απόλλων.

Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.