19 Μάιος 2017, 16:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2017, 16:37

Το «Φροντιστήριον Τραπεζούντος» στην Καλαμαριά τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας

  • Το «Φροντιστήριον Τραπεζούντος» στην Καλαμαριά τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας
    (Φωτ.: Ε. Τελλίδου)

Ντυμένοι σε σκούρα χρώματα και κρατώντας 353 φαναράκια, ένα για κάθε 1.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, μαθητές, φίλοι, συγγενείς τους και διδάσκοντες του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, το οποίο από το 1973 ονομάζεται «Φροντιστήριον Τραπεζούντος», πραγματοποίησαν εκδήλωση και οδοιπορία μνήμης και τιμής.

Όπως είπε στο pontos-news.gr η διευθύντρια του σχολείου Έφη Ζιώγα, ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν διττός: Από τη μία πλευρά να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας και να βροντοφωνάξουν ότι δε θα ξεχαστούν ποτέ, και από την άλλη να περάσουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να ξαναγίνουν άλλες γενοκτονίες.


(Φωτ.: Ε. Τελλίδου)

Η εκδήλωση ξεκίνησε στην αυλή του «Φροντιστηρίου Τραπεζούντος», όπου τα παιδιά ετοίμασαν ένα πανό με το λογότυπο του σχολείου, τη λέξη «‘κι ανασπάλω», που σημαίνει «δεν ξεχνώ» στην ποντιακή διάλεκτο, και τον αετό του Πόντου.

Στη συνέχεια, μαθητές δισέγγονα ξεριζωμένων διάβασαν μαρτυρίες των προγόνων τους που επέζησαν της Γενοκτονίας, ενώ η χορωδία του σχολείου, σκορπώντας συγκίνηση, ερμήνευσε τα τραγούδια «Την πατρίδα μ’ έχασα» και «Η Ρωμανία πάρθεν». Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία μνήμης και τιμής, στην κορυφή της οποίας ήταν το πανό, που το κρατούσαν τέσσερα κορίτσια ενδεδυμένα με φορεσιές του Πόντου.


(Φωτ.: Ε. Τελλίδου)

Οι μαθητές πέρασαν από κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς και κατέληξαν στην πλατεία Δημαρχείου, όπου αναγνώσθηκαν ποιήματα και σύγχρονα πεζά κείμενα για τους σημερινούς πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη συνέχεια οι μαθητές επέστρεψαν στο φωτισμένο κόκκινο σχολείο τους, όπου ακουγόταν μουσική – θρήνος για τον Πόντο, τους γενοκτονημένους και τους ξεριζωμένους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο.


(Φωτ.: Ε. Τελλίδου)

«Θεωρούμε ότι είμαστε η συνέχεια του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντος, το οποίο από το 1682 που ιδρύθηκε, προσέφερε πάρα πολλά στην εκπαίδευση, και όχι μόνο του ποντιακού ελληνισμού. Το θεωρούμε αυτό τιμή μας και προσπαθούμε να είμαστε αντάξιοι της ιστορίας και της παράδοσής του. Κάθε χρόνο το σχολείο μας κάνει μικρές δράσεις για τη Γενοκτονία, αλλά φέτος είπαμε να διοργανώσουμε κάτι μεγαλύτερο», είπε η διευθύντρια Έφη Ζιώγα.