19 Μάιος 2017, 14:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2017, 15:02

Οι εκδηλώσεις ΠΟΕ, ΠΟΠΣ και ΠΟΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Ποντιακά εδέσματα με θέα τον Λευκό Πύργο από την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες θα τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη από τις τρεις ομοσπονδίες ΠΟΕ, ΠΟΠΣ και ΠΟΣΕΠ.

Ειδικότερα, η συγκέντρωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) έχει οριστεί για τις 18:30 στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας, και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και η κεντρική ομιλία. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, ενώ κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους. Η καθιερωμένη πορεία θα γίνει μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Εγνατίας, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου, με κατάληξη το τουρκικό προξενείο όπου θα κατατεθεί ψήφισμα.

Τη δεύτερη συγκέντρωση για την ημέρα μνήμης συνδιοργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων.

Ως σημείο συγκέντρωσης έχει οριστεί η πλατεία Αριστοτέλους, από την οποία στις 19:30 θα ξεκινήσει πορεία μέσω της λεωφόρου Νίκης και με κατάληξη το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και εκπρόσωποι των Αρμενίων.

Στο Λευκό Πύργο, στις 20:30, θα γίνει υποστολή σημαίας από στρατιώτες του Γ' Σώματος Στρατού και άγημα Ποντίων. Θα ακολουθήσουν διάφορες εκδηλώσεις μνήμης. Να σημειωθεί ότι οι δράσεις της ΠΟΠΣ στο Λευκό Πύργο ξεκινούν από τις 15:00 το μεσημέρι, με τη διοργάνωση σκακιστικού αγώνα.

Εκδηλωσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ15
ΜΑΙΟΣ
2017