19 Μάιος 2017, 13:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2017, 12:31

Έλληνες βουλευτές μιλούν στο pontos-news.gr για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Έλληνες βουλευτές μιλούν στο pontos-news.gr για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το pontos-news.gr ζήτησε από βουλευτές των ελληνικών κομμάτων να τοποθετηθούν για το θέμα και για το ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να αναγνωριστεί διεθνώς το ειδεχθές έγκλημα. 

Άπαντες αναγνώρισαν το θέμα της Γενοκτονίας κόντρα στις λογικές Φίλη.

Αρκετοί από αυτούς έθεσαν το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας και μίλησαν για την υποχρέωση της Τουρκίας να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ιστορία και στους χριστιανούς της καθ’ ημάς Ανατολής.

Γιάννης Αμανατίδης ΣΥΡΙΖΑ (υφυπ. Εξωτερικών)
Η ελληνική Βουλή αλλά και η ελληνική κυβέρνηση τιμούν και φέτος την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τιμά τα 353.000 θύματα του ποντιακού ελληνισμού. Η σημερινή μέρα, όμως, δεν είναι μόνο μέρα μνήμης, είναι και μέρα κατά την οποία θα πρέπει να αναστοχαστούμε και το πώς δεν θα υπάρξουν ξανά γενοκτονίες. Η Ελλάδα, όλοι οι Πόντιοι, ζητούμε την αναγνώριση και μια δικαίωση, η οποία πηγαίνει χέρι-χέρι με τη συγχώρεση. Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών να προχωρήσουμε μέσα από μια ιστορική αποκατάσταση και να βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο την εμπέδωση των καλών σχέσεων.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ΣΥΡΙΖΑ
Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Ελλήνων της Ανατολής, συνιστά ζώσα και δρώσα μνήμη. Η καταδίκη του οργανωμένου εγκλήματος που αποσκοπούσε στην εξαφάνιση ενός λαού δεν αποτελεί μόνο προσωπικό-ατομικό συγκινησιακό αποτύπωμα στο παρόν. Συγκροτεί ένα διαχρονικό, οικουμενικό αίτημα στους θύτες να αναγνωρίσουν το έγκλημά τους και στην Κοινωνία των Εθνών να μην επιτρέψει να επαναληφθούν.

Η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη και ο απόδημος ελληνισμός θυμούνται, αναστορούν, και διεκδικούν τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Νίκος Ξυδάκης ΣΥΡΙΖΑ
Η επέτειος μνήμης για τη μαζική εξόντωση, τη λεγόμενη Γενοκτονία των Ποντίων κατά τη διάρκεια του μετασχηματισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ανάδειξη του νέου τουρκικού κράτους, σημαίνει πολλά για όλους τους λαούς της περιοχής – για όσους έζησαν εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες, όπως ο ποντιακός ελληνισμός και οι Αρμένιοι. Σημαίνει επίσης πολλά σε μια εποχή που μαίνονται πόλεμοι και εμφύλιες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Και σημαίνει πολλά για την παρούσα κατάσταση που διατρέχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις πυρετώδεις ρητορικές κορόνες που μπορεί να απευθύνονται σε εσωτερικά ακροατήρια, αλλά σίγουρα υπερθερμαίνουν και υπονομεύουν το κλίμα ασφάλειας και ειρηνικής συμβίωσης των λαών. Τέλος, η σημερινή πονεμένη και θλιβερή επέτειος σημαίνει πολλά για το πώς συγκροτείται μια μνήμη ειρήνης και αυτογνωσίας.

Κώστας Τζαβάρας Νέα Δημοκρατία
Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα από τα οδυνηρά ορόσημα της ιστορίας του ελληνικού έθνους. Ένα ορόσημο από το οποίο δεν προκύπτει μόνο η διάθεση για οδύνη, αλλά και η υποχρέωση για προβληματισμό. Όλοι πρέπει να αναλογιστούμε ότι το έθνος των Ελλήνων πέρασε μέσα από δεινά, από δοκιμασίες, αλλά και από μεγάλες επιτυχίες και θριάμβους για να έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Αυτές είναι οι κληρονομιές που μας δίνει το παρελθόν και πάνω στις οποίες θα πρέπει ευλαβικά να προβληματιζόμαστε ώστε να παίρνουμε τη δύναμη για να προχωράμε προς το μέλλον.


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Μάξιμος Χαρακόπουλος Νέα Δημοκρατία
Η ελληνική πολιτεία αντιμετώπισε φοβικά και αναποτελεσματικά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Και τούτο γιατί καθυστέρησε πολύ να την αναγνωρίσει (1994 και 1998 αντίστοιχα), αλλά και να αναδείξει το μέγεθος ενός οργανωμένου σχεδίου εξαφάνισης όλων των χριστιανών της καθ’ ημάς Ανατολής. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής, και η ελληνική πολιτεία δεν έχει υποστηρίξει όσο θα έπρεπε το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Θυμίζω εδώ τις πρωτοβουλίες που είχα αναλάβει προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Πετσάλνικο, ζητώντας του να επανεκδοθεί ο τόμος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και σε άλλες γλώσσες, και να αποσταλεί σε πανεπιστήμια, σε διπλωματικές υπηρεσίες, σε Κοινοβούλια κτλ. Κάτι που όχι μόνο τελικά δεν έγινε, αλλά σήμερα κανείς δεν μπορεί να βρει ούτε τον τόμο στα ελληνικά! Δυστυχώς η Βουλή δεν τον επανεξέδωσε ποτέ.

Μάκης Βορίδης Νέα Δημοκρατία
Αποτελεί εθνικό χρέος να τιμάμε τη Μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων. Όχι μόνο για να θυμόμαστε έναν ελληνισμό που ξεριζώθηκε, αλλά κυρίως για να θυμόμαστε ότι η Τουρκία έχει ένα ιστορικό χρέος το οποίο δεν έχει εκπληρώσει. Και αυτό είναι να αναγνωρίσει στην πράξη τη Γενοκτονία και να απολογηθεί σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, αλλά και σε όλους τους πληθυσμούς που επιχείρησε να εξοντώσει με συστηματικό τρόπο.

Καταρχήν και πρωτίστως να προβεί σε μια πράξη ηθικής αποκατάστασης αυτών των ανθρώπων. Είναι κάτι που εκκρεμεί και πρέπει να αποκατασταθεί.

Ανδρέας Λοβέρδος Δημοκρατική Συμπαράταξη
Το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κάνει το χρέος του και έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων. Δεν αρκεί όμως η αναγνώριση από εμάς μόνο. Πρέπει να επιτευχθεί η διεθνής αναγνώριση. Πέρα από την τιμή την οποία οφείλουμε, πρέπει να κάνουμε και έναν αγώνα ώστε αυτός που προκάλεσε, που διέταξε τη Γενοκτονία, να αναδιπλωθεί διότι είναι εκείνη η χώρα που επιμένει στα πιο απάνθρωπα αισθήματα της πολιτικής και της πρακτικής. Είμαστε δίπλα στα αδέρφια μας, τους Ποντίους, και πρέπει να αναγνωριστούν οι θυσίες και οι αγώνες τους.


Γιώργος Μαυρωτάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Γιώργος Μαυρωτάς Το Ποτάμι (γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου)
Οι μνήμες της Γενοκτονίας των περίπου 350.000 Ποντίων δεν μπορεί παρά να είναι ζωντανές στη χώρα μας, όπου οι Πόντιοι αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι του λαού μας. Οι μνήμες αυτές είναι απαραίτητες για να μας θυμίζουν ότι η βαρβαρότητα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξυπνήσει όταν η φυλή και η θρησκεία αντί για γέφυρες κτίζουν τείχη, κι επίσης να μας θυμίζουν από πού έχουν περάσει οι γενιές των Ελλήνων στο διάβα των αιώνων.

Δημήτρης Κ. Καμμένος Ανεξάρτητοι Έλληνες
Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Όλοι οι Έλληνες, όπου γης, στρέφουμε το βλέμμα σε μία από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας, αναβιώνουμε τις μνήμες των προγόνων μας και προσμένουμε δικαίωση. Η Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία είναι μια από τις σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας και ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, στίγμα για την ανθρώπινη ιστορία. Ένα ζωηρό κομμάτι του ελληνισμού αφανίστηκε από τις πατρογονικές του εστίες, όμως δεν λύγισε.

Η νέα γενιά των Ποντίων συνεχίζει την πορεία της στο χρόνο δυναμικά, διαφυλάσσοντας τη μοναδικότητα της κληρονομιάς της.

Στο πλευρό των Ποντίων αδελφών μας στεκόμαστε όλοι με πρωταρχικό στόχο τη συμμετοχή στον αγώνα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη διεθνή κοινότητα και τη σύγχρονη Τουρκία, διότι άρνηση και σιωπή σημαίνει συνενοχή.

Αριστερές, δήθεν προοδευτικές και εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέψουν την ελληνική ιστορία. Η επίσημη θέση της χώρας και του Κοινοβουλίου είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκμηδενίσει τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν, είναι και θα είναι αδιαμφισβήτητα αληθινή.

Η σημασία της ενημέρωσης και επαγρύπνησης των συνανθρώπων μας είναι κριτική, προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να αποτρέψουμε νέα εγκλήματα ενάντια σε κάθε ομάδα ανθρώπων μελλοντικά. Το πέπλο της λήθης δεν καλύπτει τις φρικτές μνήμες. Δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνούμε και φωνάζουμε «Πόντος, γη ελληνική».